Életünk és a stressz – az Életesemény Skála

1967 április 12.-én egy, azóta nagy karriert befutott tanulmányt publikáltak egy amerikai tudományos folyóiratban.  A cikket két pszichiáter írta, Thomas H. Holmes és Richard H. Rahe.

1967 április 12.-én egy, azóta nagy karriert befutott tanulmányt publikáltak egy amerikai tudományos folyóiratban.  A cikket két pszichiáter írta, Thomas H. Holmes és Richard H. Rahe.

 

Holmes és Rahe közel 50 éve jelentették meg a Életesemény Skálájukat, mind a mai napig ezt idézik a legtöbben a stresszkezelő irodalomban. Azt lehet mondani, hogy stresszkezelés nincs Életesemény Skála nélkül. Aki volt már tréningen, kezébe vett stresszel foglalkozó könyvet biztosan találkozott már vele.

A tanulmány megjelenése után nagyon sok nemzetközi és hazai vizsgálat született, de valahogy mégis az eredeti skála ragadt meg a köztudatban.

 

Az Életesemény Sklála egy lista, amibe az életvitel megszokott menetét nagyobb mértékben befolyásoló események kerültek. Ezek az élet sok területét érintik, pl., egészségi állapot, család, gazdasági helyzet, munka. A listában pozitív és negatív események is szerepelnek, a kutatók álláspontja szerint tehát minden életesemény stresszkeltő. Vizgálataik alapján az egyes életesemények különböző hangsúllyal szerepelnek.

 

Nem jelennek meg viszont a hétköznapi, folyamatos bosszúságot, feszültséget okozó konfliktusok, mint pl. a “ki viszi a gyereket reggel az iskolába”, “miért van megint dugó”, “miből fizetjük ki a csekkeket”.

 

A kutatók szerint a nagyobb életesemények változást hoznak az életünkbe, amihez alkalmazkodunk. Az alkalmazkodás stresszel jár. A stressznek pedig előbb-utóbb, de valamilyen betegség lehet a vége.

 
Az alábbi táblázatban az életesemények mellett megjelenő szám jelzi ezt. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb stresszt jelent.

 

Tegyen egy próbát, és jelölje be azokat, amelyeknek az elmúlt 1 évben részese volt! A megjelöltek mellet levő számokat adja össze.

 

Amennyiben a végeredmény 150-nél nagyobb, akkor az egészségügyi állapota a közeljövőben mintegy 40%-os valószínűséggel romolhat, 300 fölötti pontérték esetén ennek már 80%-ra emelkedik az esélye.

 

 

Élethelyzet-változás

Pont-érték

Élethelyzet változás

Pont-érték

Házastárs halála

100

Gyermek különköltözése

29

Válás

73

Ellentétek anyóssal, apóssal

29

Különélés a házastárstól

65

Kiemelkedő személyes siker

28

Börtönbüntetés

63

Házastárs munkába áll vagy nyugdíjba megy

26

Testi sérülés vagy betegség

53

Tanulmányok megkezdése

26

Házasságkötés

50

Életkörülmények megváltozása

25

Elbocsátás a munkahelyről

47

Szokások megváltozása

24

Nyugdíjazás

45

Viták a főnökkel

23

Kibékülés a házastárssal

45

Változás a munkaidőben vagy körülményekben

20

Családtag megbetegedése

44

Költözködés

20

Terhesség

40

Iskolaváltás

20

Új családtag kerül a családba

39

Változás a hitéletben

19

Vállalkozás elindítása

39

Változás közösségi tevékenyben

18

Változás az anyagi helyzetben

38

Kisebb kölcsön felvétele

17

Közeli barát halála

37

Változás az alvási szokásokban

16

Foglalkoztatás megváltoztatása

36

Változás a családi összejövetelek gyakoriságában

15

Gyakori otthoni veszekedés

35

Változás az étkezési szokásokban

15

Eladósodás

31

Nyaralás

13

Hitelképtelenség

30

Karácsonyi előkészületek

12

Új beosztás

29

Szabálysértés

11

 

Soós István

szakpszichológus

 

Amennyiben stressz témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]