A stressz kezelése

A tudatos stressz kezeléshez négy dolog kell: kitartás, türelem, idő és elhatározás.

A stresszkezeléssel kapcsolatban két kérdést kell végiggondolni.

 

·      Mikor kezdem el?

·      Mit fogok csinálni?

 

A mikor kezdem el kérdéssel kapcsolatban érdemes feltenni még két kérdést: Miért nem most? Mi akadályoz abban, hogy most elkezdjem?

Ha a válasz az, hogy nem tudom hogyan kell a stresszt kezelni, akkor mindenképpen  érdemes tovább olvasni.

 

 

 

A stresszkezeléshez nagyon fontos az a felismerés, melyben ki tudjuk mondani magunknak, hogy “ez, így nem mehet tovább, változtatnom kell!”. Sajnos ez a pont gyakran egybe esik a stressz következtében kialakuló betegségek megjelenésével.

Ha felismerjük, hogy változtatni kell, akkor érdemes kijelölni egy olyan időpontot, amikor el tudjuk kezdeni a változást. Érdemes felkészülni pontos és reális cselekvési tervvel. Ebben segíthet a “meddig hagyom, hogy ez történjen velem” kérdés.

 

Ezek után már hamar el lehet kezdeni a stresszkezelést. Fontos szemelőtt tartani, hogy megszüntetni a stressz nem lehet, de saját rugalmasságunkat, megküzdőképességünket tudjuk növelni.

 

Érdemes hamar elkezdeni olyan programokat, melyekkel a stressz élettani hatásait tudjuk mérsékelni. Ilyenek a relaxáció, autogén tréning, légző gyakorlatok, meditálás, rendszeres mozgás.

 

Az étkezési szokásainkat is át kell gondolni: mit, mikor és hogyan eszünk. Nem csak a táplálék minőségére kell csak odafigyelni, hanem arra is, hogy mikor, milyen rendszerességgel és kikkel étkezünk.

 

Kevésbé hangsúlyos, de kiemelt jelentősége van a stresszkezelésben a társas kapcsolatoknak. Próbáljunk meg minél gyakrabban találkozni barátainkkal, távolabbi rokonainkkal. Az elszigetelődés, a magány felerősítheti a mindennapi stressz hatásokat.

 

A stresszkezelés, a stressz hatásainak hosszú távon való mérséklése sokszor nem megy másképpen, csak ha változtatunk az életmódunkon, szokásainkon, gondolkodásunkon. Ez nem egyszerű, de nem is lehetelen feladat, ha kellőképpen motiváltak vagyunk.

 

Az stresszkezelés melletti elhatározás nagyon jó kezdet, de számolnunk kell azzal, hogy nem fogunk semmit sem csinálni. Ilyenkor szembe kell nézni a kifogásokkal, mert csak így lehet új szokásokat kialakítani.

 

Ne feledje, négy dologra lesz szüksége: elhatározásra, türelemre, kitartásra és időre.


Ne feledje: ha úgy érzi nem tud egyedül megküzdeni azokkal a nehézségekkel, amik stressz okoznak önnek, akkor érdemes pszichológus szakemberhez fordulni.

Soós István
szakpszichológus


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]