Villanyszerelők a lakástüzek megelőzéséért

A lakástüzek, áramütések megelőzése érdekében akciót hirdettek villamossági szakemberek. A Lánglovagok.hu internetes portál így próbál segíteni az utóbbi időben megszaporodott elektromos meghibásodás miatti tűzesetek megelőzésére.

Számos tűz és haláleset oka vezethető vissza elektromos meghibásodásra. A cégek, közületek számára a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata ugyan kötelező, de a 32 ampernél nem nagyobb csatlakozású lakásoknál nincs előírva a villamos hálózat időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata.
A villanyszerelőket gyakran hívják kiégett villanyórákhoz, lakáselosztókhoz, melyeknél a problémát még időben észrevettek, így nem égett le a teljes ház. Olyanra is volt már példa, hogy egy villanybojler automatikus bekapcsolása miatt csaptak fel a lángok, mert a padláson elhelyezett méretlen kötődobozban sodrott kötések voltak. A több éves használat után a terhelés hatására meglazultak a kötések, a melegedés miatt pedig begyulladt a szigetelés. A doboz környezete tele volt gyúlékony anyaggal, amire átterjedt a tűz, s végül a ház a lángok martalékává vált. A biztosító szakembere megállapította a szakszerűtlen szerelést, és azonnal felmondta a szerződést. Hosszú pereskedés után sem fizetett a biztosító.
Ezért is fontos az a felvilágosító, figyelemfelhívó kezdeményezés, amit országszerte dolgozó villanyszerelők indítottak.
A 2014-es évben tartó akcióban magánszemélyek tulajdonában lévő lakásokban ingyenes érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatot tartanak, mely során feltárják a vagyon- és életbiztonságot fenyegető problémákat. Az egyszerűsített vizsgálatnál a leggyakoribb hibák helyeit ellenőrzik, szúrópróbaszerű ellenőrzéssel kiegészítve.
Forduljon bizalommal a szakemberekhez, amíg még nem késő!

Az akcióban részt vevő villanyszerelők listája innen tölthető le.

Forrás: Lánglovagok.hu

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében számos szakértő dolgozik, akik ilyen kérdésekben támogatni és segíteni tudják Önt és vállalkozását. Forduljon Hozzánk bizalommal a  munkavedelem@vallalkozo.info email címen, vagy a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.


Kling Péter
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]