Villamos biztonsági mérések szükségessége

Ha a vállalkozás a tevékenységét bérelt ingatlanon végzi, akkor a bérbeadótól el kell kérni a villamos biztonsági vizsgálatok jegyzőkönyveinek másolatát.

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat jegyzőkönyve 3 évnél frissebb legyen. Ha a használt helységek C, D, E tűzveszélyességi osztályba tartoznak (ez szinte biztos), az erősáramú szabványossági felülvizsgálat és a villámvédelmi felülvizsgálat hat évnél legyen fiatalabb. (Az erősáramú szabványossági felülvizsgálathoz 2013. május 1-től kötelező a tűzvédelmi szakvizsga, ellenőrizni kell, hogy a felülvizsgálónak van-e!)

A munkáltatótól kérik számon a dolgozók biztonságát. Ha fel tudja mutatni a jegyzőkönyv másolatát, nem érdekes, ki rendelte meg, ha pedig nincs mérés, a hatósági eljárásban nem számít, a szerződés szerint kinek a feladata lett volna.

A kézben tartott elektromos kéziszerszámokat (pl. fúrógép) évente szerelői ellenőrzésnek kell alávetni, ezt viszont minden erősáramú végzettségű villanyszerelő megteheti. Ez nem bonyolult és nem is drága vizsgálat, ezt mindenképpen el kell végeztetni, mert ezek a gépek néha leesnek, beütődnek, stb. és a szigetelés láthatatlan megrepedése is könnyen okozhat áramütést.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]