PDF letöltés

Titokzatos tűzeseteknek váltak áldozatává nádfedelű épületek.

Titokzatos tűzeseteknek váltak áldozatává nádfedelű épületek. Mitől gyulladtak ki a házak a zivatar elvonulása után?  Lehetett-e köze a tűzhöz a 15-20 perccel előbb bekövetkezett villámlásnak?

Titokzatos tűzeseteknek váltak áldozatává nádfedelű épületek. Mitől gyulladtak ki a házak a zivatar elvonulása után?  Lehetett-e köze a tűzhöz a 15-20 perccel előbb bekövetkezett villámlásnak?

Több nádfedelű épülettel kapcsolatban fordult már elő az alábbi eset.

A ház szabályos villámvédelemmel volt ellátva. Egy zivatar alkalmával közeli villámcsapást érzékeltek a környezetében levők (a villám felvillanását, majd rögtön utána a dörgést). Ezek után a zivatar elvonult, majd a nagy villámlás után 15-20 perccel egyszer csak lángra lobbant a nádfedél.

Kérdés: lehet-e összefüggés a villámlás és a tető leégése között?

Válasz: lehet.

Magyarázat: A villám egy nagyon rövid ideig tartó, de rendkívül gyors változású áramlökésnek felel meg. A gyors áramváltozás jelentős feszültséget tud indukálni a közelében lévő villamosan vezető anyagokban. Ezek, ha zárt áramkört alkotnak, akkor bennük bár rövid ideig, de jelentős erősségű áram folyhat, ami, pillanatszerűen felizzíthatja a kis keresztmetszetű „áramvezető hurkokat”. A kérdés most már csak az, hogy ezekben az esetekben mi alkotta az áramvezető hurkot, ami felizzásával felgyújtotta a nádfedelet. A válasz egyszerű. A nádkévéket, amikből a tető áll, lágyvashuzallal kötötték össze. Ezek a kötések egy - egy „rövidrezárt menetet” alkottak, és a bennük indukált áram hatására pillanatszerűen felizzottak, ezzel pontszerűen meggyújtották a közelükben lévő nádat. A nád eleinte lassan terjedő tüzet fogott, ami később felgyorsult, és mire a környezetben lévők észlelték, addigra már kiterjedt tűzzel volt dolguk.

Ez az eset is jól példázza, hogy a villámlásnak lehet „távolba ható” következménye is, ami ellen védekezni kell. Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozom majd a következő cikkemben.

 


Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon a munkavedelem@vallalkozo.info címre, vagy hagyjon üzenetet a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket:Mit tegyünk villámcsapás veszélye esetén 1.?” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Munkavédelem A-Z