Munkavédelmi követelmények vegyi anyagok esetén

A vegyi anyagok többsége mérgező vagy egészségkárosító, ezért az előállításuk és felhasználásuk, valamint a tárolásuk és a szállításuk is különös gondot igényel.

Számos munkavédelmi előírás szigorúan be kell tartani a vegyi anyagok esetén.

A vegyi folyamatok meghatározása

A vegyi folyamatok, alapeljárások során általában egy vagy több vegyi anyagot alakítunk át kémiai reakció újfán valamilyen termékké. A legtöbb kémiai reakció az emberre veszélyes. A reagáló anyagok és a termék ismerete a legtöbb esetben, eljárásban nem elegendő a kémiai folyamat veszélyességének felismeréséhez, és így a biztonságtechnikai követelmények megvalósításához.

A vegyi folyamatok reakcióiban vészt vevő vegyi anyagok kémiai tulajdonságain kívül ismernünk kell a reakció során kialakuló hőmérséklet és nyomásviszonyokat is.

Tisztában kell lenni a kémiai reakció sebességével és a reakcióban részt vevő anyagok megváltozásakor fellépő mellékreakciókkal, mert ismeretük nélkül a vegyipari folyamat elszabadulhat, és súlyos következményei lehetnek.

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  "A villámvédelem feladata” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]