Munkabalesetek képekben – Szabálytalan emelés

A raktári munka során is be kell tartani a munkavédelmi előírásokat, mert itt is bekövetkezhetnek munkabalesetek.
A szabálytalan emelés miatt a dolgozó fejére ráesett a 800 kilós bála. Az emelés során kiakadt a kötél a horogból. A raktári munkás a sérülésbe belehalt. A daruhorgon nem volt kiakadás gátló szerkezet, ezért következett be a baleset. Mindez elkerülhető lett volna szabályos horog alkalmazásával.
 

Az emelés helyszíne


A daruhorog (kiakadásgátló nélkül)

A horog feladata általában az, hogy valamilyen elem közvetítésével lehetővé tegye a teher rögzítését az emelőgép teherfelvevő szerkezetére. A horog önmagában rendszerint nem alkalmas a teher felemelésére. Kiképzésük a legjobb anyagkihasználás szem előtt tartásával történik. Nagyon fontos gyakorlati előírás, hogy sem hegesztéssel, sem más felrakó eljárással nem szabad javítani, sem kiegészíteni. Az elhasználódott horgot ki kell selejtezni, úgy hogy még egyszer felhasználásra ne kerülhessen. Öntöttvasból és acélöntvényből készült horgot használni TILOS! A felhasználás szerint általában daruhorgot és szemes horgot különböztetünk meg.


Szabályos horog, kiakadás gátlóval

Feladata az, hogy az emelőeszközt cserélhetően kapcsolhassuk össze a daruval. A daruhorog vége menetesen van kiképezve, hogy rögzítése megoldható legyen a horog- szerkezeten. Általában csapágyazva építik be. Méretei és teherbírásának megfelelően szabványban vannak rögzítve, melytől eltérő horgokat alkalmazni TILOS!

Használatos fajtái az egyágú és a kétágú horog. A kétágú daruhorog az építőipari darukon nem elterjedt. Hátránya, hogy az emelésnél a horgot szimmetrikusan kell terhelni, mert ellenkező esetben a horog a terhelés hatására kibillen. Felhasználni csak olyan daruhorgot szabad amelyeken fel van tüntetve a gyártó jele, gyártási száma, a horog jele és szabványszáma.

A horgokat rendszeresen ki kell próbálni, gyakori használat esetén havonta egyszer, ritkább használat esetén félévenként. A próbaterhelésnek 25-30 %-al meg kell haladni a rendes üzemi terhelést.

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket "Tájékoztatás a Munkavédelmi Bizottság plenáris üléséről” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]