Munkabalesetek képekben - Kerékszerelés

A nem megfelelő szerelési technológia is okozhat halálos balesetet, akár egy teherautó gumi szerelése közben.

Figyelmeztetés! Az oldalon lévő egyes tartalmak (kiskorúakra káros, durva képfelvételek) megtekintése csak 18 éven felüli személyek számára ajánlott!

Egy telephelyen acél felnire szeretett volna a szerelő teherautó futógumit szerelni. A szerelési mód az volt, hogy a külső és belső felni oldalakat csak a gyárilag meghatározott (12 db) rögzítési pont helyett felével oldotta meg, vagyis csak 6 db csavart alkalmazott.

Kerék felfújásakor, a külső felni anyaga nem bírta a rá ható terhelést, így egy bizonyos nyomáson a csavarokban anyaggyengülés lépett fel, aminek következtében a kötőelemek átpréselődtek a felni furatain. A belső tömlő nyomása miatt lerepülő fél felni fejbe ütötte a szerelőt, aki azonnal az életét vesztette.

A baleset elkerülhető lett volna, ha a dolgozó betartja a szerelési előírásokat, mind a 12 darab csavart használja a rögzítéshez, mivel azok méretezése a fellépő nagy terheléshez történt.A baleset helyszíne
A felni belső része

A felni külső része, amelyen a csavarok átpréselődtek, hatszög alakban

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  "Kiknek kell együttműködniük a munkahelyi kockázatértékelésben? címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]