Munkabalesetek képekben - Burkolatlan kardántengelyek

Mezőgazdasági és egyéb ipari erőgépeken vagy munkagépeken jellemző hiányosság a kardántengely burkolata. Most ennek veszélyeire hívom fel a figyelmet.

Figyelmeztetés! Az oldalon lévő egyes tartalmak (kiskorúakra káros, durva képfelvételek) megtekintése csak 18 éven felüli személyek számára ajánlott!

Mezőgazdasági és egyéb ipari erőgépeken vagy munkagépeken kötelező előírás a kardántengelyek burkolása. A burkolatlan forgó kardántengely könnyen elkaphatja a dolgozó ruháját, és a tengelyhez rántva súlyos, akár halálos balesetet is okozhat.

Munkavédelmi ellenőrzéskor gyakori indoklás ennek hiányára a "tudok én magamra vigyázni" mondat. A burkolat hiánya esetén a munkavédelmi felügyelők azonnal felfüggesztik a munkavégzést és bírságot szabnak ki.

Az alábbi fényképfelvételen látható kardántengely halálos munkabalesetet okozott, a dolgozót magával rántva.A kardántengely burkolat nélkülHa a forgó kardántengelyt előírás szerinti burkolattal látták volna el, nem következett volna be a baleset.

A szabályosan burkolt kardántengely

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  "A mezőgazdasági munkák során kialakuló fototoxikus bőrreakcióról címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]