Munkabalesetek képekben – 400V áramütés

Az építkezéseken sok baleset történik a szabályok be nem tartása miatt. Most egy ilyen többszörös szabálytalanság következményeit ismertetem.

Figyelmeztetés! Az oldalon lévő egyes tartalmak (kiskorúakra káros, durva képfelvételek) megtekintése csak 18 éven felüli személyek számára ajánlott!

A dolgozót alkalmi munkásként foglalkoztatták egy építkezésen. Védőcipőt nem kapott, a saját cipője, amiben dolgozott lyukas, szakadt állapotú volt.

A betonozásban segíteni akart, amikor a betonpumpa nyomta a betont, megfogta a fém csövet és irányítani próbálta a megfelelő helyre az anyagot..

Sajnos a pumpa felső része hozzáért a levegőben oszlopokon vezetett 400 Voltos szabadvezetékhez, és a dolgozó, akinek nem kellett volna a pumpát fognia, halálos áramütést szenvedett.

A cipő szakadásán keresztül a lába a nedves betonhoz ért, ott záródott az áramkör.

A baleset elkerülhető lett volna, ha a betonpumpa kezelője körültekintően választja meg az adagolás helyét távol a vezetéktől és megtervezi az adagolás folyamatát.

A munkáltatónak megfelelő védőcipőt kellett volna biztosítania a dolgozónak az építési munkahelyen.

A dolgozó is hibázott, nem lett volna szabad megfognia a betonpumpa fém adagoló csövét.A munkavégzési hely, a betonpumpával és a 400 Voltos szabadvezetékkel
A baleseti helyszín


Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Előző cikkünket  " A kockázatértékelés nyomon követése és felülvizsgálata címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

 

Kling Péter

 

 Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]