Hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás

A nagy tömegű teher emelése, szállítása jelentős fizikai igénybevételt jelent, az egészség károsodás kockázata fokozott.

Rendszeresen anyagmozgatási munkát végzőknél hát- és mozgásszervi megbetegedéssel kell számolni.

Nagy tömegű terhek emelésekor, mozgatásakor gerincoszlop (ágyékcsigolyák) sérülhet, de számolni kell az izomhúzódással, izomszakadással is.

Az anyagmozgatási munkát végző személynek egészségileg alkalmasnak kell lennie erre a munkára, a biztonságos munkavégzés módjára pedig ki kell oktatni.

A fokozott egészségkárosodás valószínűsége miatt a rendszeresen kézi anyagmozgatási munkát végző személyeket 40 éves korig 3 évenként, 40-50 életév között kétévente, 50 éves kor felett évente időszakos orvosi vizsgálatra kell küldeni, ha a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa gyakoribb felülvizsgálatot nem lát indokoltnak.

Vonatkozó jogszabály: az elsősorban hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményeiről szóló 25/1998. (XII. 27.) EüM rendelet

3. § (2) Ha a munkavállalók részéről súlyos terhek kézi mozgatása nem kerülhető el, a munkáltató a munkavégzés helyeit - amennyiben ez lehetséges - oly módon alakítja ki, hogy az ilyen kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és az egészségre ártalmatlanok legyenek, ennek keretében - figyelembe véve az 1. számú mellékletben foglaltakat -

a) a munkavégzés megkezdése előtt felméri az adott munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, és különösen a teher jellemzőit,

b) megfelelő intézkedések megtételével a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát.

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  " A biológiai kockázatértékelés szempontjai” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]