A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának közleménye a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban folytatódik a kánikula, tovább erősödik a felmelegedés.

Az Országos Tisztifőorvos, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlásait, a 2015. augusztus 5-én kiadott II. fokú hőségriasztást 2015. augusztus 07-én (péntek) 00.00 órától kezdődően III. fokúra, „hőségriadó” szintre emelte és 2015. augusztus 11-én (kedd) 24.00 óráig meghosszabbította. Az időjárás-előrejelzés alapján valószínű a hőségriadó további meghosszabbítása.

A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya (a továbbiakban: Munkafelügyeleti Főosztály) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A Munkafelügyeleti Főosztály már az idei év első hőhulláma kezdetén, 2015. június 11-én, a várható magas napi középhőmérséklettel járó kockázatokkal és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban, majd ezt követően 2015. július 6-án, a III. fokú hőségriasztással összefüggésben figyelemfelhívó, tájékoztató anyagokat tett közé honlapján, a „HÍREK” menüpontban.

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. Mindenkire érvényes általános tanács, hogy a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.

A Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályai fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken.

A Munkafelügyeleti Főosztály által működtetett, ingyenesen hívható, telefonos Munkavédelmi Információs Szolgálat tájékoztatást nyújt a munkavédelemmel kapcsolatos jogosultságokról és kötelezettségekről a munkavállalók, munkáltatók, az érdekképviseleti szervek és minden, a munkavédelem kérdései iránt érdeklődő számára.

Zöld szám: 06 80 204-292, hívható: hétfőtől-csütörtökig: 8.30-16.00, pénteken: 8.30-13.30-ig. E-mail: munkafelugy-info@ngm.gov.hu

Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be a hőség kedvezőtlen hatásainak megelőzését szolgáló munkavédelmi előírásokat!

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  "Szabványváltozások a munkavédelem területén - 2015. augusztus” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]