A munkakultúra fogalma

A munkakultúrát a munkakörülmények és a munkavégzés módjának célszerű, biztonságos, komfortos, egészséges és esztétikus kialakítása jelenti.

Így pl. a munkakultúrához tartozik:

- a munkahelyi öltöző, a mosdó, fürdő;

- az étkező vagy étkezésre alkalmas helyiség;

- a dohányzóhelyiség.

A munkahelyi öltőző, mosdó, fürdő (WC) lehet külön építve vagy egy épület része. A csoportos öltözőhelyiséget a munka jellegének tisztasági foka és a munkavállalók létszáma alapján kell kialakítani, elhelyezni, méretezni, berendezni és felszerelni. Az öltözök a végzett munka jellege, a tevékenység alapján a következő tisztasági fokozatokba sorolhatók:

- A: különösen tiszta tevékenység, pl. élelmiszeripar, gyógyszergyártás, steril körülmények;

- B: tiszta tevékenység, pl: finommechanikai, optikai munka, varrás, kötés, transzformátorház, kapcsolóház;

- C: közepesen szennyezett tevékenység, pl: famegmunkálás,

cipőgyártás, fémipari tevékenység, pamutipar, téglagyártás, MÁV forgalmi és kereskedelmi szolgálat, pályafenntartás stb.;

- D: erősen szennyezett tevékenység, pl. bányászat, kohászat, acélöntés, kovácsmunkák, MÁV-vontatás, külfejtésű munkahelyek, járműjavítás, savas-lúgos gyártmányokat előállító munkahelyek stb.;

- E: fertőző, mérgező tevékenység, pl. földalatti bányászat, gyógykezelő épületek (kórházak) fertőző osztályai, mérgező anyagokat (ólom, higany, klór, foszfor stb.) felhasználó munkahelyek.

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  " A munkalélektan meghatározása” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]