A gipszkarton szerelőket érintő tűzvédelmi változás

2014. május 1-jétől kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek köre, az új 16. pontban a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettsége a „tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzőkre" is kiterjed.

A gipszkarton szerkezetek egy jelentős része akkor is tűzállóságot növelő szerkezetnek minősül, ha nem kifejezetten tűzálló gipszkartonból készült, ezért minden gipszkartonozónak fel kell tudni ismernie, mihez szükséges a szakvizsga, mert ha a tevékenységet szakvizsga nélkül végzik, fejenként 100.000 Ft tűzvédelmi bírságot szab ki kötelezően az ellenőr.

Mely esetben szükséges egy gipszkarton szerelőnek tűzvédelmi szakvizsgával rendelkeznie?
  • Tetőtéri fa szerkezetek gipszkartonnal történő burkolása (fogópárok, szarufák, székállások stb.) minden esetben tűzvédelmi célú, még ha a megrendelő ennek nincs is tudatában, azt a tervező a tűzvédelmi követelmények teljesülése érdekében tervezte ilyenre. Födémszerkezetek (mint a borított gerendafödém) álmennyezetének gipszkartonnal történő kialakítása is jellemzően tűzvédelmi célokat szolgál.
  • Továbbá a villamos kábelek, gépészeti aknák (fűtés, használati meleg víz, szennyvíz vezetékek stb.) térelhatárolása is a legtöbb esetben tűzvédelmi céllal készül. A tűzgátló falként felépülő válaszfal szintén ide tartozik.
  • Ökölszabályként hozzávehetünk még egy gyakorlati kiegészítést: ha tűzálló gipszkartont kell beépíteni, akkor szinte biztos, hogy azt a tűzvédelmi miatt választották, ugyanis drágább, mint a „sima”, senki sem szeret feleslegesen költeni.
Nem kötelező a szakvizsga, ha tűzállóságot növelő burkolat beépítését nem jogszabályban előírt tűzvédelmi követelmény teljesítése érdekében végzik. Ezt egy kivitelező nem könnyen állapítja meg – és nem is jellemző –, ezért ez inkább csak elméleti lehetőség a mentesülésre.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében számos szakértő dolgozik, akik ilyen kérdésekben támogatni és segíteni tudják Önt és vállalkozását. Forduljon Hozzánk bizalommal a munkavedelem@vallalkozo.info email címen, vagy a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Kling Péter

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]