A fekete fehér öltözőrendszer szükségessége

Az osztályozás alapját a legjellemzőbb munkafolyamat adja. A tevékenység üzemrészenként, üzem-, ill. műhelyegységenként eltérő tisztasági fokozat megállapítását is szükségessé teheti.

 

A csoportos öltözőhelyiség berendezését a tisztasági fokozat figyelembevételével alakítják

A nagymértékben szennyező technológiákhoz vagy fokozott higiéniát igénylő gyártás esetén alkalmazzák az ún. fekete fehér öltözőrendszert.

Szennyező technológia esetén a dolgozó a fehéröltözőben veti le utcai ruháját, otthagyja a szekrényben, s a fekete öltözőben, egy másik szekrényből ölti magára a munkaruhát. A munka befejeztével a szennyes munkaruhát a feketeöltözőben veti le, a fürdőhelyiségen ruhátlanul megy át a fehéröltözőbe, ahol utcai ruháját hagyta. Ezzel szemben az élelmiszeriparban pl. a feketeöltözőben marad az utcai ruha, és a fehéröltözőben veszi fel a dolgozó a tiszta munkaruhát.

A csoportos öltözőhelyiség, ill. a csoportos WC a munkahelyek többségétől - épületen belül legfeljebb 125 m - különálló épület esetén legfeljebb 200 m távolságra lehet.

Melegüzemben úgy kell elhelyezni őket, hogy zárt - lehetőleg főtött - közlekedőn át legyen megközelíthető. A mosdók és zuhanyozók alapterületét a tisztasági fokozat és a foglalkoztatottak létszáma alapján határozzák meg

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket  " A munkakultúra fogalma” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kling Péter

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]