Szép az, ami kicsi: a válság konjunktúrát teremt

Kis alapterületű mobil házak gyártásával fél évtized alatt ötmillió euró árbevételű céget épített Szakács Botond és Szakács Emőke. Az impozáns teljesítményt magáénak tudó csíkszeredai építész mérnök házaspár Eco Tiny House vállalkozása a válság előtt indult, ám valódi növekedésnek a válság alatt, mondhatni, annak hatására indult. A házaspárt Szakács Botond határon túli kategóriában elnyert VOSZ Év Vállalkozója díja apropóján egyebek mellett a növekedés kihívásairól kérdeztük.

A tiny house mozgalom nem új, a 2008-as válságra egyfajta válaszként a krízis utáni években indult, és először az USA-ban, majd Európában szerzett híveket magának. A névválasztás nem véletlen, hiszen, a mozgalomhoz csatlakozók elutasították a túlzottan drága és túlzottan nagy ökológia lábnyomot hagyó pazarló életformát. Helyette takarékosabb, zöldebb és szabadabb létformát akartak, aminek színtereit – komoly piacot teremtve az ebben utazóknak – a kis alapterületű, mobil házakban vélték megtalálni. A válság a 2010-es évek közepére elmúlt, ezzel a kis házak iránti kereslet is némileg alább hagyott. A COVID alatt induló, majd az ukrán–orosz háború és a szankciós politika miatt elmélyülő válság azonban újra felértékelte az olyan megoldásokat is, mint amilyet a tiny house koncepció is képvisel.

A takarékos megoldásoknak kedvező piaci helyzet nem érte felkészületlenül a Szakács házaspárt: saját Eco Tiny House-ukat ugyanis – egyúttal a ma már tucatjával gyártott kis házak prototípusát – már 2018-ban megépítették, és mint kiderült, azóta is lakják. Az első háztól a több millió eurós cég létrehozásáig alig három év telt el: ahogyan azt a vg.hu megírta , tavaly év végére 2,7 millió euró bevételű, 45 főt alkalmazó vállalkozássá nőtte ki magát. Saját kategóriájában már ekkor is piacvezetők volt, ám a növekedés ezen a ponton nem állt meg, az idei árbevétel már decemberre csaknem megduplázódott, a munkavállalói létszám pedig, meghaladta a száz főt.

– Vállalkozásuk meglehetősen rapid gyorsasággal kapaszkodott meg a piacon és lett naggyá. Milyen üzleti modell hoz ilyen gyors sikert?

Székács Botond – A mi cégfilozófiánk nagyon egyszerű, arra alapozunk, hogy a kitartó munka mindig meghozza a gyümölcsét, úgyhogy, mi kitartóan dolgozunk. Ahogy én, úgy mind a száz kollégám teszi a dolgát, és próbáljuk a maximumot kihozni az adott helyzetből. Mindehhez természetesen, tegyük hozzá, hogy a piaci körülmények is nagyon kedveznek annak a szegmensnek, amiben mi dolgozunk. A COVID és az energiaválság afelé tolta az embereket, hogy kisebb házakba költözzenek, és közelebb kerüljenek a természethez, úgyhogy, ez nekünk pont kapóra jött.

 

– Válságban valóban szép az, ami kicsi, vagyis takarékos, olcsó, ugyanakkor praktikus. Mennyire kicsik az Önök házai?

Sz.B. – Ezek a házak valóban egészen kicsik. Szélességük standard 2,55 méter – ez a közúton szállítható maximális szélesség – hosszúságuk pedig, 4 métertől 10 méterig mehet el. A legkisebbek 10 m2-esek, de mivel akár két szintre is tudjuk tenni őket, akár 25m2-esek is lehetnek. A házakat mindig teljesen kulcsra készen szállítjuk, tehát, a megrendelőnek már semmi dolga nincsen velük, csak be kell vinni a ruháit, és máris otthonosan lakhat az új házában.

– Milyen piacokon kelendőek az Eco Tiny House-k?

Sz.B. – Egész Európában egyre inkább kezdenek elterjedni, de most a fő piacaink Németország, Franciaország az északi államok, a BENELUX államok területén vannak, a gyártásunknak a 70-80 százaléka ezekbe az országokba megy. Most különösen a belga, holland dán és Észak-német magánrendelések vannak napirenden, de szinte minden európai országból vannak megkeresések. Első körben minden új piacon magánszemélyek a vevőink, és csak őket követően jelennek meg a nagy felhasználók, a kempingek, illetve különböző turisztikai egységek. Már harmadik éve, hogy ez a váltás megtörtént, vagyis ma már leginkább nagy megrendelésekkel dolgozunk. Értem ez alatt azt, hogy 15-20-30, de akár 60 házas tömbösített megrendeléseink is vannak. Idén több mint száz házat gyártottunk le eddig, az árbevételünk pedig, meghaladta az ötmillió eurót.

– Ez egy hallatlanul impozáns növekedés. Nehéz elképzelni, hogy az ember leül egy sötét sarokba, megálmodja élete üzletét, majd előhúzza a zsebéből a szükséges tőkét és megcsinálja.

Sz.B. – Bár már korábban is voltak vállalkozásaink, amik hasznot hoztak, és a szüleink is támogattak bennünket, egy idő után valóban szembesültünk azzal, hogy friss tőkére van szükségünk. Ezt eddig sikerült is megszereznünk, már vannak annak angyal befektetőink, most pedig készülünk egy következő körös befektetésre, ahol 2,5-3 millió eurót szeretnénk behozni a cégbe. De a történetünk ennél sokkal egyszerűbben indult, eredendően nem feltétlenül volt benne ekkora dobás. Feleségemmel mindketten építész mérnökök vagyunk, az Eco Tiny House projekt előtt egy időben szerkezeti tervezéssel foglalkoztunk, és a munkánk során egyszerűen szükségünk lett egy második otthonra olyan területen, ahol nem lehetett építési engedélyt szerezni. Így kerültünk kapcsolatba a takarékos kis házakkal mint megoldással, és építettünk is magunknak egyet. Ez most is megvan, most is használjuk, most is lakunk benne. Erre alapoztunk.

– A know-how is maguké, tehát, saját fejlesztésű a ház, vagy valahonnan átvették a modelleket?

Sz.B. – A know-how az nem új, hiszen, ugyanazokat a szerkezeti elemeket használjuk, mint a hagyományos építkezésben, viszont, nyilván, megvannak a kihívásai, és ezeknek a tesztelés, finomítása, ez viszont, már cégen belüli és folyamatos. A házaink 95 százalékban fából vannak, csak az alvázuk fém.

– Hogyan gondolkodnak az Eco Tiny House jövőjéről: ez lesz „a cég”, amibe életük munkáját fektetik, vagy inkább startupnak olyan tekintik, amiből megfelelő időben megfelelő exittel majd kiszállnak?

Sz.B. – Nagyon sok mindent el tudunk képzelni a cég jövőjét illetően, de mindaddig nem akarunk belőle kiszállni, amíg ez számunkra fejlődési lehetőséget biztosít, és mindaddig, amíg tudunk tanulni ennek a profilnak a működtetéséből. Összegezve, bár elég vizuális típus vagyok, nem tudom elképzelni, hogy az elkövetkező tíz éven belül mi megunjuk ezt az ügyet és kiszálljunk belőle.

– Szakács Emőke férjével együtt megálmodója, kitalálója az Eco Tiny House projektnek. Mi a feladata, mivel foglakozik most?

Székács Emőke – Elsődleges feladatomnak magától értetődően a férjem támogatását tartom, emellett az Eco Tiny House kiszolgálására létrehozott szállító-, utánfutó építő és egyéb cégeink pénzügyeivel foglalkozom. Az Eco Tiny House a zászlós hajó, köré épült fel a többi.

– Ha már a cégépítésnél tartunk: hogyan tovább: képben van egy esetleges franchise rendszer kiépítése is?

Sz.E. – Gondolkodtunk már ezen, de úgy döntöttünk, hogy rövid időn belül erre nem kerítünk sort. Most a befektetők felkutatása a prioritás a növekedéshez, mert nagyon növünk, és a legnagyobbak és a legjobbak szeretnénk lenni. Ezért is jelentkezett és vett részt a férjem a Cápák között adásában, ahol ugyan befektető partnert nem nyert, de sikerült tanácsadóként megnyernie, megnyernünk magunknak Balogh Péter Petyát, akitől renget tanulunk, és tanultunk már eddig is.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]