PDF letöltés

Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Találkozója - a találkozó zárójelentése -

A Székelyföld virtuális határain belül működő, alulról szerveződő vállalkozói szervezetek találkozójára került sor Székelyudvarhelyen,
2021. március 24-én 14:00 órától, az SZMVSZ kezdeményezésére.
A találkozón, amelynek a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ adott helyet, a következő közös álláspontot született:

A Fórum tagjai megállapodtak abban, hogy a képviseletek, illetve azok tagjai közötti párbeszéd, az együtt gondolkodás, a tartalmi egyeztetések, a hatékony információcsere, a gazdasági kapcsolatok megerősítése – egyszóval egy rendszeres együttműködési program kialakítása mindenki számára fontos kérdés, közös igény.

Ennek szellemében a Találkozó tagjai döntést hoztak az esemény folytatásának fontosságáról, amelyhez a következőkben formailag is szervezett kereteket kívánnak majd rendelni – az ezt érintő kérdéseket a soron következő találkozón döntik el, amelyre a Saint Georgius Manager Club szervezésében várhatóan Marosvásárhelyen kerül sor a tavasz folyamán.

A jelen gazdasági helyzettel kapcsolatban a résztvevők egyöntetűen úgy látják, hogy különösen a nemzetközi gazdasági helyzet és tőkepiac hatására hazánkban meglehetősen nagy veszélynek vannak kitéve egyrészt a kisvállalkozók (kiemelten a termelési szegmensekben), másrészt a helyi nagyobb vállalkozásoknak is egyre nagyobb kihívást jelent az elszabadult árakkal dolgozni. Azokkal az árakkal, amelyekkel a lakosság hangsúlyosabban még ezután fog nagy valószínűséggel találkozni.

A következő időszakra nézve a beruházások további megtorpanását, a munkanélküliség erősödését, és az import, a piacvesztés veszélyét látják – ami természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben egyes vállalkozások a jelen helyzetet megfelelően értik, értelmezik és kezelik, ennek az időszaknak akár még nyertesei is lehetnek.

A szervezetek közös álláspontja szerint az ebből a helyzetből való kilábalásban központi szerepe lenne a hatékony kormányzati és helyi gazdasági politikáknak, az érdekvédelmi szervezetekkel való szoros együttműködésnek. Ezen tényleges tartalmi együttműködések kialakítása, illetve a közös érdekek erőteljes képviselete érdekében a következő időszakban a megjelent szervezetek, társulva akár további, hasonló szervezetekkel, egy szorosabb kapcsolatot fognak kiépíteni egymással.

A találkozón képviseltetett szervezetek, úgymint:

  Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE), Csíkszereda
  Junior Business Club (JBC), Sepsiszentgyörgy
  Keresztúri Vállalkozói és Közösségi Alap (KVKA Business), Székelykeresztúr
  Saint Georgius Manager Club, Marosszentgyörgy
  Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), Székelyudvarhely
  Udvarhelyszéki Kis-és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ), Székelyudvarhely