Nemzetközi konferencia a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek - KMVNF - Nemzeti Fóruma tagjainak részvételével

A vállalkozások munka-erőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése témakörben a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú pályázat keretében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége konzorciumban a LIGA Szakszervezetekkel A Munka Jövője – Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását címmel pályázatot valósított meg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártsa nemzetgazdasági ágazatban

Napjainkban a fejlett gazdaságú társadalmakban a termelés folyamatosan nő miközben a lakosság elöregszik, a munkaképes lakosság létszáma folyamatosan csökken. Európában erre többféle megoldást is alkalmaznak például a nyugdíjas korú lakosság munka-erőpiacon tartása, migráció, automatizálás.

Jelen pályázatban arra kerestük a választ hogyan tudják a magyar KKV-k megőrizni munkavállalóik munkavégző képességét és hogyan lehet költséghatékonyan robotokkal pótolni a hiányzó munkaerőt.

Kipróbáltunk néhány megoldást, amelynek költségei nem magasak mégis hosszabb távon is megoldást jelentenek a KKV-k számára, amelyek potenciáljuknál fogva nem képesek teljes gyártó sorokat és üzemcsarnokokat automatizálni rövid idő alatt.

A pályázat keretében Kaposváron két napos nemzetközi konferencián mutattuk be az eredményeket. A rendezvényre a Kárpát-medence magyar lakta régióiból érkeztek vállalkozások.

Konferencia

A pályázat során pilot jelleggel 10 vállalkozásnál üzemi körülmények között, a napi munkarendbe beillesztve próbáltunk ki különböző exoszkeletonokat és kollaboratív robotokat, kobotokat azzal a céllal, hogy bemutassuk milyen módon tudják a technikai eszközök segíteni az emberi munkát, megőrizni a munkavállalók egészségét.

A konferencia első napján melyen résztvett a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetsége - KMVNF -  a pilot projekt és eredményei kerültek bemutatásra. Az eseményen nagyon népszerű volt az a kobot, amely a kávét készítette. Ezt a kobotot használtuk a pilot folyamán a különböző gyártósori munkák elvégzésére is.

 Konferencia_2

A konferencia második napján a Videoton kaposvári gyárában munka közben is láthattuk az eszközöket.

A téma élénk érdeklődést váltott ki a konferencia résztvevőnek a körében, hiszen a környező országok is a miénkhez hasonló gondokkal küzdenek. A megvalósítást végző informatikai és munkaügyi szakemberek meghívást kaptak Felvidékre és a Vajdaságba a pályázat eredményeinek és a technikai eszközöknek a bemutatására.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]