Megugrott a szolgáltató robotikai piac növekedése 1.rész

A globális fogyasztói szolgáltató robotikai piac 25 százalékos növekedést produkált 2021-ben. A háztartásban, oktatásban és logisztikában alkalmazható robotok leggyorsabban növekvő kategóriák.

Jelentős mértékben emelkedett a globális fogyasztói szolgáltató robotikai piac 2021-ben – 25 százalékos növekedést produkált, az összetett éves növekedési rátát (CAGR) pedig 27 százalékosra becsülik a következő 4 évben – áll a Counterpoint IoT-szolgáltatásának legfrissebb kutatásában.

A növekedés mögött a fogyasztói preferenciák megváltozása, a technológiai fejlődés és a megfizethető termékek széles választéka áll.

„A háztartási takarítórobotok, amelyek főleg robotporszívókat foglalnak magukban, a robotikai ipar legdominánsabb kategóriája. A teljes fogyasztói szolgáltató robotikai piac több mint kétharmadát foglalják el. A koronavírus-járvány pozitív hatással volt a robotporszívó-iparra, ami megnövekedett lakossági igényeket eredményezett” – mondta el Anshika Jain vezető kutatási elemző, kommentálva a teljes piacot.

Hozzáttette: a mesterséges intelligencia fejlődésével az alkatrészek és a szoftverek árai is csökkennek, így a robotok megfizethetőbbé válnak. Fejlesztések történtek az olyan technológiák terén is, mint a beszédfelismerés és a számítógépes látás, amelyek elősegítették a növekedést.
 
Megugrott a szolgáltató robotikai piac növekedése
Megugrott a szolgáltató robotikai piac növekedése

Emellett adott helyeken a kedvező kormányzati politika és a szükséges finanszírozási támogatás is hozzájárul a szegmens fellendítéséhez.

„A fogyasztói szolgáltatások robotikai piacának szállítmányai várhatóan 27 százalékos CAGR-növekedéssel fognak növekedni a 2021-2025 közötti időszakban; a személyes és oktatási kategória a legmagasabb, 54 százalékos részesedéssel 2025-re. A kategória a legjobb rövid távú lehetőséget kínálja a növekvő idősgondozási igény - különösen az elszigeteltség leküzdése -, a szociális biztonság és a gyermekek számára az új tanulási módok miatt. Ennek a szegmensnek átlagos eladási ára (ASP) szintén várhatóan tovább csökken, ami a jövőben elérhetőbbé teszi ezeket az eszközöket az emberek számára” – fejtette ki a piac növekedése kapcsán Peter Richardson kutatási alelnök.

Megjegyezte: becsléseik szerint a személyi és oktatási robotok piaci lehetősége 2025-re meghaladja majd a 4,5 milliárd dollárt, 2025 után pedig jelentős további növekedés várható a számos országban elöregedő népesség és a STEM (tudomány, technológia, mérnöki és matematika) alapú tanulás miatt.

Az erre a két felhasználási esetre kifejlesztett robotok valószínűleg olyan alapvető technológiákkal rendelkeznek majd, amelyek széles körben alkalmazhatók más feltörekvő szegmensekben is – tette hozzá Richardson.

A cikket a különböző kategóriákkal folytatjuk.

L.A.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]