PDF letöltés

KÖZLEMÉNY - Startolj velünk Udvarhelyen!

KÖZLEMÉNY
2021. április 30.


A hét elején került meghirdetésre a székelyudvarhelyi városháza és a HBC inkubátorház közös, önkormányzati finanszírozású, Startolj velünk Udvarhelyen! elnevezésű programja, melynek keretében vállalkozni vágyó fiatalokat segítenek/támogatnak.
A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége is számos programot futtat fiatalok cégbejegyzésének, vállalkozásának támogatására, például 3 éve jegyzünk be ingyenesen (járványidőszakban féláron) cégeket a támogatásokat megpályázó fiataloknak, vagy nyújtunk folyamatos és ingyenes szaktanácsadást számos szakterületen igény esetén, illetve több tagvállalkozásunk is nyújt kedvezményeket szolgáltatásaiból. De a fiatalabbakat sem hagyjuk magukra, szakmai előadásokat tartunk iskolákban, ingyenes szakmai kézikönyveket juttatunk el a gazdasági tárgyat tanuló diákoknak és kezdő, érdeklődő vállalkozóknak – a székelyföldi középiskolás üzleti terv verseny, amiben társszervezők vagyunk, ugyancsak széles körben ismert.

A városháza által meghirdetett program sem ismeretlen számunkra, hiszen egybecseng egy kiemelt, sarkalatos javaslatunkkal is, amelyet minden egyes találkozón, témába illő levélben vagy közleményben szerepeltettünk: hogy a város segítse a vállalkozni kívánókat egy minimis támogatási rendszer keretén belül (ld. csak a legutolsó levelünk mellékletének 15. pontját: http://szmvsz.ro/_letoltes/20210414/ ).

Örvendünk, hogy a közel 5 éve kért programunk végre megjelent az asztalon!

Végre valami visszaköszön a döntéshozatal irányából, bár mi ezt nem egészen így kértük és látjuk jónak – és talán ez a legfőbb oka annak, amiért a dicséreten túl nem mehetünk el szó nélkül mellette: egyrészt igencsak diszkriminatív programról beszélünk (csak 36 évnél fiatalabbakról szól), másrészt, különösen járványidőszakban, nem látunk okot, miért kellett kizárni e lehetőségből az akár munkanélkülivé vált, magukat kipróbálni kívánó középkorosztályú székelyudvarhelyieket…

Bár megtévesztésig hasonló ez a program a mi, évek óta javasolt és igényelt programunkkal, továbbra is fenntartjuk az eredeti, általunk meghirdetett javaslatunkat:
„Minimis támogatási program
• maxim 5 évre, maxim 5000 euró, visszatérítendő (első évben ne kelljen törleszteni), kamatmentes
• irodabérre, irodai felszerelésre, számítástechnikára, bútorra, kisebb gépekre, csomagolóanyagra, alapanyagra, egyéb alapeszközre…
• újonnan alapított mikrónak, ii-nek, pfa-nak…”

Úgy gondoljuk, amennyiben konzultációra kerül sor a városháza és a szakmai szervezetek között, akkor az alapvetően jó elgondolás feljavított változatát indíthatjuk el . Az SZMVSZ részéről készek vagyunk konstruktív együttműködés kialakítására, és ezt javasoljuk a döntéshozatal számára is, mindannyiunk, közösségünk érdekében!