Kárpátalján is elindult a vállalkozói mentorprogram

Fontos, hogy a vállalkozók a szülőföldön is tudjanak boldogulni - Kárpátalján is elindult a Nemzetpolitikai Államtitkárság vállalkozói mentorprogramja, melynek során a helyi vezető vállalkozók fiataloknak segítenek tevékenységük fejlesztésében.

Szintet lépett a vállalkozókat támogató program. Már nemcsak támogatják a határon túli vállalkozókat, hanem kiemelik közülük a nagyobb szakértelemmel rendelkezőket és mentorrá képezik őket.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az M5 híradójában elmondta, hogy a mentorprogramot mentorrá képzés előzi meg.
Mostanra a Muravidéken kívül minden régióban elindult a program, melynek lényege nem pályázatok kiírása és források juttatása a vállalkozók számára – mint a mai gazdaságfejlesztési programok esetében-, hanem szeretnék a vállalkozókat hálózatba csoportosítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Kiemelte, hogy az adott régióban, illetve a Kárpát-medencében több olyan esemény is van, amely az év során találkozási lehetőséget és fórumot teremt a vállalkozók számára. Mivel ezt általában Magyarországon rendezik, jönnek mindenhonnan a Kárpát-medencéből.

Az első mentorprogramot 2019 végén indították el a Vajdaságban. Ezt Erdély követte, majd a Felvidék, Kárpátalja és Horvátország.

„Pár éve foglalkozunk a vállalkozásokkal, illetve azok szülőföldön való boldogulásának támogatásával – mondta az államtitkár. – A magyar vállalkozók általában arról számolnak be, hogy őket valójában eddig még senki sem kereste meg azzal, milyen elképzeléseik vannak, milyen forrásokra lenne szükségük és mi kellene ahhoz, hogy a vállalkozásukat bővíteni tudják.”
 
Potápi Árpád János a mentorprogramról beszélt
Potápi Árpád János a mentorprogramról beszélt

Mint Potápi Árpád János kiemelte, a mentorprogram azt jelenti, hogy több évtizede működő, jól menő vállalkozások vezetői ingyen, időt és energiát erre áldozva mentorálnak fiatal vállalkozókat, akiknek persze nem feltétlenül kell életkoruk szerint fiataloknak lenniük, a lényeg, hogy most induló vállalkozásról legyen szó.

Általában 2-3 vállalkozóval foglalkoznak hónapokon át, azért, hogy a néhány évet, amit „csetlő-botló időszaknak” lehetne nevezni, minél gyorsabban átléphessék és sikeresek lehessenek.

"Nem engedjük el egymás kezét"

Potápi Árpád János a munka gyakorlati részéről azt mondta, a megnyitók, illetve a gála során nagyobb találkozókra van lehetőség, de általában nem ez a jellemző.

Ehelyett általában online vagy személyesen, hónapokon át, különböző időpontokban egyeztetve találkozik, beszélget egymással a vállalkozó és mentora. Ez a mentorok számára is előnyös, hiszen számos olyen ötlet születik, amely az ő vállalkozásukat is előreviszi és máris üzleti kapcsolatot alakítanak ki egymással.

Igen széles azoknak a köre, akik jelentkeznek a programba. Az informatikusoktól kezdve a mezőgazdasági vállalkozókon át egészen a szépészeti üzletág képviselőiig mindenki megtalálható itt – mondta el az államtitkár.
Potápi Árpád János elárulta: a programban immár 570 vállalkozó vesz részt, közülük 200-an mentorként, 370-en mentoráltként az egész Kárpát-medencéből.

Erdélyben elindult a második „évad”, ez most zajlik, míg Kárpátalján és Felvidéken még az első tart. A közelmúltban zárult a program Horvátországban és most kezdődik el újabb 90 vállalkozóval a Vajdaságban.

Felmerült a kérdés az interjú során, vajon hogyan viszonyulnak a határon túli vállalkozók a magyarságukhoz.

Potápi Árpád János elmondta: meglátásuk szerint a vállalkozók nagyrésze büszke a származására, identitására, s nemcsak vállalkozását erősíti és fejleszti, hanem azt a közösséget is, amelyből származik. Segítséget nyújt neki, legyen szó egyházakról vagy civil szervezetekről, karitatív tevékenységet is folytat. Nagy részük, 92,5 százalékuk ráadásul magyar embereket foglalkoztat, számukra ez kiemelten fontos.

Emiatt is támogatják a vállalkozókat, hogy a külhoni magyaroknak munkát adva magyar családoknak adjanak lehetőséget - teremtsenek jövőt és őrizzék meg nemzeti közösségeinket mindenütt a Kárpát-medencében.
 

A szülőföldön való megmaradáshoz, boldoguláshoz tartozik a vállalkozások támogatása – emelte ki az államtitkár. Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy ma már a Kárpát-medencében nem munkanélküliség van, hanem munkaerő-hiány, a jól felkészült vállalkozókra, képzett munkatársakra mindenhol nagy szükség van. Egyre inkább azt látják, hogy ha a fiatalokat oda tudják kötni és jövőt biztosítanak a számukra, akkor nem az elvándorlást, hanem az otthonmaradást választják – valamint azt, hogy saját közösségüket ők is tovább támogassák – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Egyetlen régió nem kapcsolódott még be a vállalkozói mentorprogramba, ez a Muravidék, de már itt is előrehaladottak az állapotok, mivel hamarosan ott is elindul a mentorképzés és nagy az érdeklődés – zárta szavait Potápi Árpád János.

B.A.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]