Munkaidő, szabadság nyilvántartás

A munkáltató köteles nyilvántartani:
  • a rendes és a rendkívüli munkaidő,
  • a készenlét,
  • a szabadság
tartamát.

A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidőnek, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.
 
A rendes és a rendkívüli munkaidő nyilvántartás viszont az írásban közölt munkaidő-beosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető.
 
A munka- és pihenőidő nyilvántartására vonatkozó rendelkezésektől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el.
 
Kivétel a kötetlen munkarend, ez esetben jellegéből adódóan sem a rendes, sem a rendkívüli munkaidő és a készenlét tartamát sem kell nyilvántartani.
 
A munkaidő-nyilvántartásnak olyannak kell lennie, hogy abból a jogszabályokban előírtak megtartása látható legyen. A munkaidő-nyilvántartásban a szabadságot, fizetés nélküli szabadságot, betegszabadságot ezért fel kell tüntetni. De azt jogszabály nem írja elő hogy papír alapú, vagy elektronikus legyen.
 
A munkaidő nyilvántartására szolgáló dokumentumok a bérszámfejtés alapját is képezik, hiszen ebből állapítható meg a ledolgozott munkaidő, a szabadság, a betegszabadság, amely hatással van a munkabér nagyságára, illetve a rendkívüli munka, vasárnapi, vagy éjszakai munkavégzés, amelyek esetében bérpótlék jár.
A munkaügyi ellenőrzés esetében is az egyik legfontosabb dokumentum, hiszen az Mt. szerinti szabályok betartása - foglalkoztatás a munkaidő-pihenőidő és ezzel kapcsolatos bérezés - ebből állapítható meg!
 
Gyakori, hogy a könyvelés és munkaügyi elkülönülése miatt emellett még két dokumentumban – jelenléti ív és (az az alapján elkészített) létszámjelentés formájában is szükséges vezetni a nyilvántartásokat.
 
A kötelezettség a munkáltatót terheli, de a nyilvántartást bárki, így a munkavállaló is vezetheti, de ekkor a munkáltatónak jóvá kell hagynia.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/fizetes-nelkuli-szabadsag-igenybe-vetele-es-megszunese

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]