Kollektív szerződés (KSZ) – előnyei

A kollektív szerződés fontos nagyobb munkáltatóknál való elhelyezkedés és sok munkavállalót foglalkoztató cégek életében.
Milyen előnyei lehetnek?
 1. Az eltérés lehetősége az Mt. szabályaitól. Az Mt. Második és Harmadik Részétől a kollektív szerződés – általános szabály szerint – eltérhet. Kivételesen a jogszabály kógens vagy ún. klaudikáló kógens (a munkavállaló hátrányára eltérést nem engedő).
 2. A nem szabályozott kérdések szabályozása. A kollektív szerződésnek kvázi jogi szabály ereje van, köti a feleket és megelőzi jogforrásként a munkaszerződést, mert a kollektív szerződés rendelkezésével ellentétes rendelkezése a munkaszerződésnek általában érvénytelen.
 • A kollektív szerződés mind a munkáltatói, mind a munkavállalói érdekeket szolgálja, mert segíti a felek kapcsolatrendszerének kiépítését, annak ismeretét, ezáltal növelik a szervezet hatékonyságát és a stabilitást. A szabályozottság átlátható viszonyokat teremt.
 • A jogokat és kötelezettségeket kibontja, sőt bővítheti is. Több kötelezettségek és jogot teremthet, és ezeket követelhetővé teszi minkét fél vonatkozásában.
 • Közös megegyezés betarthatóbb, az önkéntes jogkövetés magasabb. A felek saját maguk alakíthatják ki a köztük fennálló viszony tartalmát, a jogok és kötelezettségek gyakorlatát és egyéb eljárási rendeket. A közös alku segíti a felek szempontjainak megismerését, megértését, ezáltal a konfliktusok is könnyebben kezelhetőek.
 • A felek egyenjogú szerződő partnerek, biztosítják közösen a munkavállalók védelmét és a munkáltató gazdasági hatékonyságának megteremtését.
 • A legjobb fegyver a megegyezés, a munkabéke a legjobb út. A felek számára minden kapcsolat békés rendezése a leginkább költség- és időhatékony megoldás.
 • Egyedi, csak az adott munkáltatóra, szervezetre, de annak egészére vonatkozó szabályok kialakítását, sőt közös egyeztetését teszi lehetővé a KSZ. Érvényesíthető az egyedi termelési és szervezeti sajátosságoknak megfelelő követelmény.
További előnyök munkáltatóknak:
 • 300 óra túlmunka rendelhető el 250 helyett évente
 • próbaidő 6 hónap lehet (azonnali hatállyal indokolás nélkül szüntethető meg munkaviszony)
 • munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás mértéke évi 44 nap fölé emelhető

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/kollektiv-szerzodes-ksz-mi-az-es-mire-jo

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]