Kkt.,Bt.- felelősség (1)- a társaság felel?!

Kkt. és Bt. esetében előszőr igen. A társaság, mint önálló jogalany felelőssége az elsődleges, a társaság lesz a képviselője cselekménye folytán jogosult és kötelezett, így a társaság számlájára utalnak például a vevők, így logikus hogy a társaság felel.

A társaság, azaz a Kkt. Bt. (továbbiakban együtt: társaság) kötelezettségeiért elsősorban a társaság felel vagyonával.

Azaz a társaság nevében eljárni jogosult képviselő által jogkörében a társaság nevében vállalt kötelezettség, magát a társaságot terheli, mint jogi személyt, mintha önálló személy lenne.

A társasági vagyont éppen azért kötelező létrehozni, hogy megfelelő alapot teremtsen a társaság működéséhez, hogy a társaság kötelezettségeinek fedezetéül szolgáljon.
Amennyiben ez a vagyon fedezi a kötelezettséget általában nincs is probléma. A társaság számlájáról elutalják a társaság, mint megrendelő, vevő részére kiállított számlákat például.
 
Amennyiben a társasági vagyon a követelést nem fedezi, felmerül a kérdés, kit terhel a kötelezettség, gyakran ez a kötelezettség pénz követelés, azaz egyszerűen, kinek kell fizetnie azért ami a társaságot terheli, ha a társaság nem tud?
 
Ekkor társaság kötelezettségeiért a Kkt. tagjai és a Bt. beltagjai saját vagyonukkal korlátlanul és egyetemlegesen felelnek.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/kkt-es-bt-uzletvezetese
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]