Forintosítás és fair bankok - költségcsökkenés

2015. február 1-jével léptek hatályba a „fair bankokról” szóló törvény módosításai, melyek európai szinten is kiemelkedő védelmet hoznak a magyar fogyasztóknak.
Forintosítás és fair banki szabályozás eredményeként a minisztérium álláspontja szerint közel 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől mentesült a magyar gazdaság. Ennek indoka volt a svájci jegybank döntése, amely következtében közel 20 százalékkal gyengült a forint a frankkal szemben még 2014-ben. A svájci frank alapú jelzáloghiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján közel 700 milliárdos tehernövekedéstől mentesültek a magyar családok.
 
A Kormány adósságkezelésének kiemelt célja az államadósságon belül a devizaarány csökkentése, a lejáró devizakötvények forintalapú forrásokból történő törlesztése. A 2010-es devizaarányhoz viszonyítva 2014-ben 1182, míg 2015. január közepén 1349 milliárd forinttal lett volna magasabb az államadósság értéke a forint árfolyamának gyengülése miatt, tehát alig egy hónap alatt közel 170 milliárd veszteség érte volna a költségvetést. Ekkora adósság kamatán pedig további 7 milliárd vesztesége realizálódott volna a magyar államnak.
 
Az önkormányzatoktól az állam által az elmúlt években átvállalt svájci frank alapú hitelek döntő részét az Államadósság Kezelő Központ előtörlesztette, így ezek sem okoznak növekedést az államadósság szintjében. E lépéssel 85 milliárd forint negatív árfolyamhatást és 1,2 milliárd forint kamatteher növekedést sikerült elkerülni.


Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]