Fair bankok (1)

A fair bankokról szóló törvény – pénzügyi fogyasztóvédelem
Jogszabály: 2014. évi LXXVII. törvény – Az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről; 2014. évi LXXVIII. törvény – A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról (Magyar Közlöny, 2014.12.05, 168. szám)
 
Pénzügyi fogyasztóvédelem

A fair bankokról szóló törvény jelentősen erősíti a pénzügyi szektorban a fogyasztóvédelmet az NGM álláspontja szerint. Magyar Nemzeti Bank (MNB) ebben kulcsszerepet játszik, részben azzal, hogy fogyasztóvédelmi hatóságként ellátja a pénzügyi intézmények felügyeletét, részben kezeli a fogyasztói panaszokat. A pénzügyi ismeretek terjesztéséhez nagyban hozzájárul az, hogy az Állami Számvevőszék, az MNB és az NGM ez év áprilisában megállapodást írt alá a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében.

A korábbi években a gazdaságilag legfejlettebb hét ország, majd a "húszak" – a G7 és a G20 államok – is a pénzügyi fogyasztóvédelem megteremtéséről, erősítéséről határoztak, később így döntött az OECD is. A válság hatására az Egyesült Államok, az Európai Unió is nagy hangsúlyt helyezett a pénzügyi szektorban a fogyasztóvédelem erősítésére, Magyarországon az akkori pénzügyi főhatóság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már 2010-ben fogyasztóvédelmi jogkört kapott.

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]