Átviteli lehetőségek - szabadság

Ez esetekben lehetséges a következő évre átvinni a szabadságot. Ami ebbe nem tartozik bele az nem szabályos:
  1. Azon személyeknek, akik szeptember 30 után álltak munkába, az októbertől decemberig tartó negyedévre járó szabadságukat az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a munkáltató.
  2. A munkavállaló és munkáltató közös megegyezése alapján az éves pótszabadság a tárgyévet követő évre átvihető. A munkáltató – a felek naptári évre kötött megállapodása alapján – a pótszabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki, ezt a megállapodást naptári évre kötik.
  3. Ha a munkavállalónak nem lehetett kiadni a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült okok (pl. gyermek születése miatt) miatt, a szabadságot az okok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni
  4. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot. Ez a karácsonyi szilveszteri időszak miatt került e törvénybe, hogy lehetőség legyen még a tavalyi szabadságból megvalósítani az újév első napjait.
  5. Kollektív szerződés rendelkezése engedheti meg, hogy a szabadság egynegyedét a munkáltató az esedékesség évét követő március 31-ig adja ki. Különleges gazdasági esemény esetén, a munkáltató legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, a már megkezdett szabadságot megszakíthatja vagy ha a kollektív szerződés ezt engedi a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. 

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/szabadsag-kiadasanak-szabalyai

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]