A munkavállaló megőrzési felelőssége (3) – átadási jegyzék

A munkavállaló szigorú megőrzési felelőssége – amely kapcsán vétkesség nélkül is a teljes kárért felel lehetővé teszi, hogy a munkáltatók átadják a fontos munkához szükséges tárgyakat és azok őrizetét a munkavállalóknak, úgymond rájuk bízzák.
Ha az adott dologban kár keletkezik azt a munkavállaló viseli/fizeti meg. Ennek viszont - pont emiatt - szigorú feltételei vannak.

A dolog szabályszerű átadását már említettük, ehhez kell a munkavállaló által aláírt jegyzék, vagy elismervény ez minden munkakörre igaz általában, de van kivétel. Egyes munkakörökben nem szükséges, hogy ez a többletfeltétel fennálljon: a pénztárost, a pénzkezelőt vagy értékkezelőt jegyzék vagy elismervény nélkül is terheli a felelősség az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb értéktárgy tekintetében.

A másik feltétel az átadás célja és feltétele: a megőrzés. Amelyben benne van a visszaszolgáltatási kötelezettség, és a kizárólagos kezelés. És ez utóbbi a lényeges a munkáltatónak biztosítania kell, hogy az átadott dolgot a munkavállaló használhassa, kezelhesse. Ez egy laptop esetében megoldható, olyan berendezésnél, amely fizikailag mondjuk a telephelyről nem mozdítható már nem egyszerű. Pl.: egy gépteremben ha van zárható szekrény és csak a munkavállaló fér hozzá akkor biztosított a kizárólagos őrizet. Ha pl.: már takarítók is bejárnak és így más is hozzáfér akkor már nem áll fenn a kizárólagos kezelés, és így a munkavállaló szigorú felelőssége sem, akkor sem ha van aláírt jegyzék.

Szóval e körben a vállalkozók és munkáltatók figyelmét két tényezőre hívnánk fel:
  1. Munkavállalónak az átadás mindig aláírt jegyzék alapján történjen (benne adatok, dolog leírása állapota, nagy értékű dolog esetén azonosítószám, fénykép, kizárólagos használat feltételei, visszaszolgáltatási kötelezettség, felelősség)
  2. Biztosítsák a kizárólagos őrizetet – vagy fizikai átadással, vagy egyéb módon, ha lehet ezt már a jegyzékben tüntessék fel

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/a-munkavallalo-megorzesi-felelossege-2-szigoru-felelosseg

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]