A kollektív szerződés (KSZ) tartalma

A kollektív szerződés fontos nagyobb munkáltatóknál való elhelyezkedés és sok munkavállalót foglalkoztató cégek életében, és számos munkajogi-szervezési előnye van, a munkáltató és a szakszervezet kötheti meg
A kollektív szerződés két részből: a normatív és a kötelmi részből áll.

A normatív rész a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket szabályozza. Azaz a felek szabályozhatják az Mt. által is megállapított jogaikat és kötelezettségeiket önállóan, továbbá kibonthatják, részletezhetik azokat. Ez adja a jelentőségét a KSZ-nek: eltérhetnek a törvénytől (néhány kizáró rendelkezés kivételével, hiszen bármiben azért nem lehet megállapodni). Az Mt. ennek megfelelően a munkaviszonyt szabályozó minden fejezet végén meghatározza az eltérés lehetőségét, illetve ennek kizárását, kifejezetten kimondja, hogy az adott szabályoktól KSZ eltérhet vagy nem.
 
A munkáltató egy kollektív szerződést köthet. Változás a régi Mt.-hez képest, hogy a kollektív szerződés nem csak kedvező eltéréseket tartalmazhat, hanem mind pozitív, mind negatív irányba eltérhet a törvénytől a munkavállaló szempontjából.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/a-kollektiv-szerzodes-ksz-megkotese

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]