Tipikus piackutatási hibák

A piackutatás elengedhetetlen az ügyfelek és a piac megértéséhez. A sikeres piackutatáshoz azonban alapos tervezés és stratégia felépítés szükséges. Érdemes megismerni a leggyakoribb hibákat, amelyek a vállalkozások a piackutatás során elkövetnek, annak érdekében, hogy mi ne szaladjunk bele hasonló hibákba.
Túlköltekezés

Ha egy vállalkozás okosan végzi a piackutatást az nem igény nagy kiadást. Sokan azonban nem elég türelmesek ahhoz, hogy az olcsóbb megoldásokat válasszák és szeretnének mielőbb kutatási eredményeket kapni. A sietség miatt vagy felfogadják az első piackutató céget amelyet találnak, vagy egy spetiben összedobott kérdőívtől várják a csodát. A piackutató cég vélhetően meghozza majd a várt eredményt, azonban ez a piackutatásra szánt költségkeretet jelentősen kimerítheti. Amennyiben olcsóbb megoldást szeretnénk és nem akarunk túlköltekezni, fontos, hogy hagyjunk időt a piackutatásra.

Nem tudja mit is keres

Az egyik legnagyobb hiba, amit egy vállalkozás elkövethet, ha tervezés nélkül ugrik fejest a piackutatási módszerekben. A piackutatás megkezdése előtt feltétlenül tudni kell, hogy milyen információkra van szükség, különben a kutatás végeztével egy értelmetlen adathalmaz áll majd a rendelkezésünkre.

Rossz referencia anyagok

Az Internet nagyszerű hely a piackutatáshoz. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az Internet számos információt tartalmaz, de nem minden információ hiteles és aktuális. Minden piackutatáskor figyelembe kell venni, hogy a kapott információk milyen forrásból származnak. Ellenőrizni kell az infromációk aktualitását illetve azt is, hogy kik hozták nyilvánosságra. A piackutatás nem lesz eredményes, ha nem aktuális vagy kétes forrásból származó infomációkat dolgozunk fel.

Felületes kutatás

Ha belefogunk egy online piackutatásba, fontos, hogy legyünk alaposak és ne csak a felszínt kapargassuk. Mélyüljünk el az adott témában és egészen részletesen elemezzük ki. Csak akkor lesz megfelelően eredményes a piackutatásunk, hogy az adott témával kapcsolatban minden apró részletre rátérünk és felsorakoztatjuk a tulajdonásgokat, elemezzük az előnyöket és hátrányokat is.

Rossz célcsoportban való kutatás

A piackutatással foglalkozó szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a célcsoport meghatározás. Mielőtt hozzákezdünk a kutatáshoz feltétlenül meg kell határozni, ki körében szeretnénk információkat gyűjteni. Csak akkor leszünk hatékonyak, hogy a leendő vásárlók, ügyfelek körében kutakodunk, ellenkező esetben fals eredményeket kaphatunk.

Egyféle kutatási eszköz használata

Egy kérdőív sok esetben eredményes lehet, de fontos, hogy ne egyféle kutatási módszert használjunk. Szánjunk rá időt és minimum kettő vagy három féle kutatást iktassunk be a stratégiánkba. Ez mindenképpen egyfajta megerősítés, hiszen ha több irányból is ugyanazokat az eredményeket kapjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megtaláltuk azokat az információkat amire kíváncsiak voltunk.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]