SWOT elemzés az Internetes marketingben 1.rész

Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt marketing elemzési módszer a SWOT analízis, mely nem csak egyszerű, de kiemelten hatékony eszköz a marketing stratégia meghatározására.
A SWOT elemzés négy egyszerű lépés segítségével a belső és a külső befolyásoló tényezők feltérképezésével segít meghatározni, hogy milyen irányban van szükség módosításra, változtatásra, hogyan kell felépíteni a cél elérése érdekében leghatékonyabb marketing stratégiát.

Az elemzés négy alappillérét az angol mozaikszó első betűinek jelentése adja:

1. Strenghts - Erősségek
2. Weaknesses - Gyengeségek
3. Opportunities - Lehetőségek
4. Threats - Veszélyek / Fenyegetések

Az elemzés elvégzése segít feltérképezni a vállalkozás azon területeit, amelyek fejlesztésre szorulnak, illetve előtérbe kerülnek azon tulajdonságok is, amelyek az erősséget, a vállalat főbb marketing elemét adhatják. A SWOT segít megérteni a piac alakulásának hatását a vállalkozásra nézve és iránymutatást ad a szükséges módosításokra is. Egy igazán hatékony marketing tervezési folyamatból nem maradhat ki a SWOT elemzés.


A SWOT analízis egyszerű és hatékony marketing módszer
 
A SWOT elemzés gyakorlati alkalmazása:

Srenghts - Erősségek

Fel kell sorolni a vállalkozás minden olyan tulajdonságát, amelyeket a termékek és a vállalkozás szempontjából erősnek ítélünk. Át kell gondolni, mik azok a területek, amelyekben a vállalkozás jól teljesít, a kapott piackutatási eredmények szerint népszerű, ezek lehetnek ugyanis a sikertényezők.
Fontos azonban, hogy mindig objektíven írjuk le az erősségeket, hiszen ellenkező esetben az analízis nem a reális képet fogja adni, így nem hozza majd a várt eredményt. Fontos az önmérséklet és a pontosság.

 • Az alábbi kérdésekkel segíthetjük az önvizsgálatot:
 • A vállalkozás kihasználja-e az új üzleti lehetőségeket?
 • Reagálnak-e az új terendekre, irányzatokra?
 • Vezettek-e be új technológiákat / termékeketa vállalkozásban a közelmúltban?
 • Tervezik-e új technológiák / termékek bevezetését?
 • Foglalkoznak-e a változásokkal, az új lehetőségekkel?
 • Figyelemmel követik-e a versenytársak fejlődését?


2. Weaknesses - Gyengeségek

Mint ahogyan az erősségek esetében úgy a gyengeségekről is listát kell készíteni. Ez talán nehezebb feladat, az elfogult vállalkozók többsége ugyanis úgy véli, hogy a vállalkozásának nincsenek gyengeségei. Az analízis azonban csak akkor lesz hiteles és használható, hogy feltérképezzük, hogy a vállalkozásunknak melyek a gyenge pontjai, ezt követően pedig igyekszünk azokat mielőbb kijavítani. Ha reálisan látjuk a hiányosságokat, komoly előrelépést tudunk elérni.

 
Segítő kérdések a gyengeségek feltérképezésére:
 • Melyek azok a területek, amelyben nem fejlődik a vállalkozás elég ütemben?
 • Milyen negatív visszajelzések érkeznek?
 • Mely területekkel foglalkozunk a legkevesebbet?
 • Mely területek hozzák a legkevesebb bevételt

Folytatjuk...
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]