Online piackutatási eszköz a kulcsszavas keresés

Amikor azt mondjuk internetes piackutatás, önkénytelenül is a kérdőívekre, a kérdéseket tartalmazó előugró ablakokra gondolunk. Vannak azonban ennél sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb piackutatási módszerek is.
Az egyik legegyszerűbb internetes piackutatási módszer a kulcsszavas keresés. Ehhez ugyanis nincs szükség másra, csak olyan keresőprogramokra, mint a Google vagy a Yahoo.

A kulcsszavas keresés hatékonysága abban rejlik, hogy ugyanazt a folyamatot végezzük, mint amelyet a leendő ügyfelek, partnerek fognak, amikor terméket vagy szolgáltatást keresnek az interneten. Ilyenkor nem tesznek mást, mint kulcsszavakat írnak az egyes kereső programokba és a találati eredmények alapján keresgélnek. Pontosan ezt kell tennie a vállalkozásnak is ahhoz, hogy feltérképezze a jelenlegi piacot és számára hasznos információkat gyűjthessen.

De milyenek is a jó kulcsszavak?
 
Mindig a legegyszerűbb és legalapvetőbb szóból induljunk ki, ami a vállalkozás, a termék vagy a szolgáltatás vonatkozásában eszünkbe jut.

Például, ha a vállalkozás fő profilja a bútorgyártás, akkor az első kulcsszavunk lehet a bútor.

Erre rengeteg találatot fog kiadni a kereső, de ahhoz megfelelő, hogy elinduljunk egy irányba és meglássuk, milyen cégeket, szolgáltatásokat találunk bútor témában. A komolyabbnak tűnő, esetleg konkurens cégeket érdemes felvezetni és tovább szűkíteni a keresést. A vállalkozás profiljába, specialitásához mérten folytassuk a keresést, pl. konyhabútor, nappali bútor stb. Az így kapott eredményeket szintén érdemes egy táblázatba felvezetni.
Hogy még hatékonyabbak legyünk, érdemes területet adni a kereséséhez, tehát meghatározni azt a régiót illetve várost, ahol a keresést folytatni szeretnénk. Ilyenkor már párosított kulcsszavakat használunk pl. bútor Szabolcs megye, bútor Nyíregyháza, konyhabútor Kecskemét stb.

A kulcsszavak fontossága

A kulcsszavaknak nem csak a piackutatás során van jelentőségük, hanem a későbbiekben a marketing tevékenység illetve a reklám során is komoly hasznát vehetjük a jó kulcsszavaknak. A piackutatás során összeállított jó találati aránnyal rendelkező kulcsszavakat érdemes összegyűjteni. Azokat a klucsszavakat, amelyek leginkább jellemzőek a vállalkozásra érdemes felvezetni egy táblázatba és mellé írni, hogy milyen találati aránnyal, milyen kiemeltebb weboldalakra találtunk rá a kulcsszó segítségével. Így nem csak a konkurenciát vizsgáljuk meg, de megalapozzuk a későbbi marketing kommunikációt is.

Az egyes keresőmotorok így a Google is segítséget nyújt a kulcsszavakban keresésében és tervezésében, ezért érdemes böngészni az egyes Google által kínált alkalmazásokat. Ilyen például a Google kulcsszótervező is (https://adwords.google.hu/KeywordPlanner).
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]