Modern internetes piackutatás

Egy vállalkozás a mai felgyorsult világban csak akkor lehet naprakész és aktuális, hogy alkalmazkodik a legújabb trendekhez és a vállalkozás minden területén igyekszik figyelembe venni az újdonságokat. Nincs ez másként a piackutatási folyamatokban sem.
A piackutatás csöppet sem elavult vagy régimódi tevékenység, csupán igazodni kell a modern kor biztosította lehetőségekhez és kihasználni azokat.

A kérdőíves kutatások a mai napig fontos részei a piackutatásnak, csak a helyszín változott. Manapság már nem lehet az embereket rávenni arra, hogy a saját otthonukba kérdezőbiztosokat engedjenek. A felgyorsult világban az embereknek nincs idejük hosszas kérdésekre válaszolni, sokkal jobban preferálják a gyors és hatékony megoldásokat. Ennek érdekében születtek meg a mobiltelefonos kérdőívek, melyeket az emberek utazás, pihenés vagy sok esetben kár munka közben is ki tudnak tölteni. Rövid kérdések, rövid válaszok. Erre van szüksége a felhasználóknak, ehhez kell alkalmazkodniuk a vállalkozásoknak.

Kiemelten fontos az is, hogy ott keressük az ügyfeleket, ahol a leggyakrabban vannak illetve ahol a legtöbb poteniciális vevőt találjuk. Ez pedig nem más, mint az online közösségek. Az elmúlt években legdinamikusabban fejlődő piackutatási és marketing terült kétség kívül a közösségi média. Fontos, hogy számításba vegyük és kihasználjuk ezt a lehetőséget is, még akkor is ha nem vagyunk igazán Facebook Fun-ok.

Bár sokan még idegenkednek tőle a GPS technológián alapuló helymeghatározó piackutatás is kezd az élre törni. Ez elsősorban a mobiltelefonok és egyéb mobil eszközök elterjedésének köszönhető. Nem szabad tartani tőle, hiszen ez is csak egy információ, amelyet ha akarnak az emberek nem osztanak meg másokkal. Ha pedig a GPS követést valaki engedélyezi a mobil eszközén, akkor miért ne lehetne ezt információként felhasználni?

Egyre több interneten alapuló üzenetküldő alkalmazás létezik, amelyek nagyrészt ingyenesek, ezért kezd ezek kihasználása is egyre inkább tért hódítani. Egy meglévő telefon adatbázissal és internet segítségével ingyenesen juttathatók el kérdések a felhasználókhoz, akik ingyenesen válaszolhatnak azokra. Akár marketing tevékenységre is használható, hiszen fotó, videó és szöveg egyaránt küldhető ezekkel a modern alkalmazásokkal.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]