PDF letöltés

Mobil reklám a marketing áttörés

A modern internetes marketing egyik legújabb és egyben legnagyobb áttörése a mobil reklámok elterjedése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyéb hirdetési formákhoz képest a mobil reklámokat sokkal jobban elfogadják a fogyasztók, ezáltal sokkal hatékonyabbak.
A nemzetközi és a magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy elsősorban a testre szabhatóság és az interaktivitás az ok annak, hogy az emberek jobban elfogadják a mobil reklámot. Ez talán annak is köszönhető, hogy a mobil reklámokat a felhasználók csak abban az esetben láthatják, ha a reklámok küldését engedélyezik. A felmérések szerint a legtöbb mobiltelefon használó nem tiltja a reklámok megjelenését, így a reklámok a lehető legnagyobb számban célba is érnek.

A mobil reklámok egyik alapfeltétele, hogy amennyiben nem szeretne reklámokat kapni, lehetősége legyen azt bármikor lemondani, letiltani.

A mobil reklámnak is több fajtája létezik. Az asztali számítógépeken megjelenő hírportálokhoz, kereső oldalakhoz kapcsolódó hirdetések a mobil eszközökön is elérhetőek és ugyan olyan hatékonysággal bírnak, mint az asztali változatok.

Lehetőség van SMS reklám hirdetések küldésére is, amelyek szintén széles körben elterjedtek, ám egyre kevésbé gyakoriak. Használják még az ingyenes “chat” lehetőségeket is reklámok küldésére, de ez is egyre inkább kezd kimenni a divatból.

A legdivatosabb, legelfogadottabb és kétség kívül a leghatékonyabb mobil reklám megjelenési forma, az egyes ingyenesen letölthető APP-ok használata során felugró hirdetések. Az emberek elfogadják ezeket a hirdetéseket, hiszen ez a feltétele annak, hogy az egyes általuk kedvelt alkalmazásokat ingyenesen használhassanak.

Igen kreatív reklámfogás a kuponok használata. Ezek segítségével a kupon felmutatója kedvezményeket kaphat termékek és szolgáltatások igénybe vételénél. Ennek létezik mobil eszközön használható formája is, amit a felhasználók szívesen fogadnak és használnak is. Ez leginkább a fiatalok körében elterjedt, ezért ajánlatos nekik szóló reklámban alkalmazni.