Mitől lesz jó egy internetes piackutatás?

A piackutatásokat a vállalkozások általában a legjobban, a leghatékonyabban, a leggyorsabban, a legkisebb energia és pénz ráfordítással szeretnék elvégezni. Ez sajnos nem mindig ilyen egyszerű, de néhány apró tippel egyszerűbbé és  hatékonyabbá tehetjük a folyamatot.
A kevesebb néha több

Ez a mondás a piackutatásra is igaz, hiszen sokszor ott követik el az emberek a hibát, hogy minden létező információt összegyűjtenek és végül elvesznek az információ halmazban. Ezért nagyon fontos, hogy szűkítsük a keresett információkat a piackutatás céljának megfelelően és csak azokat az adatokat rögzítsük és tároljuk, amire szükségünk van.

A “kevesebb néha több” mondás igaz a kérdőíves piackutatásra is. Ebben a piackutatási formában nagyon kell arra ügyelni, hogy ne készítsünk hosszú kérdőíveket. Próbáljuk a kérdéseket 25 db alatt tartani, így a kérdőív kitöltésének időtartama maximum 5-7 perc. Ez még az az idő, amelyet az emberek hajlandóak egy-egy kérdőív kitöltésére fordítani. A felmérések szerint ugyanis a 25-nél több kérdést tartalmazó felmérések felbosszantják az alanyokat és ezért sokszor félbehagyják a kitöltést.

Kerüljük a nyitott kérdéseket

Akár kérdőíves akár egyéb fórumokon kihelyezett kérdésekről van szó, a szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a nyitott kérdéseket. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az emberek nem szeretnek véleményt írni, ezért előnyben részesítik az “igen - nem - talán” válaszokat a kifejtős lehetőségekkel szemben. Jó megoldás lehet még a 1-5 vagy az 1-10 skálán való értékelés, ez ugyanis a legtöbb ember számára szimpatikus válasz adási lehetőség.

Nem szabad feladni

Sok kezdő vállalkozó ott követi el a hibát, hogy azonnali sikert és eredményt vár a piackutatástól. A jó piackutatáshoz azonban idő és sok türelem szükséges. Főként azoknál a típusoknál kell türelmesnek lenni, ahol nem magunk végezzük az információk felkutatását, hanem egy adott célcsoporottól kérünk be információt kérdőíveken, e-maileken keresztül. Szinte biztos, hogy az első megkeresésre nem fogunk elegendő számú választ kapni, de itt nem szabad feladni. Több alkalommal is le kell küldeni a kérdéseket, ha első körben nem jártunk sikerrel, sőt a nagyobb partnerekkel, fontosabb emberekkel érdemes telefonon is felvenni a kapcsolatot. A lényeg, hogy próbálkozzunk, hiszen  a kitartás előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

Figyelembe kell venni, hogy bár az internetes piackutatás gyorsabb és hatékonyabb, mint a hagyományos piackutatási formák, a felmérésekre itt is időt kell hagyni. Elegendő időt kell fordítani a tervezésre, a kivitelezésre, az eredmények beszerzésére és a kiértékelésre is. Egy elkapkodott piackutatás nem feltétlenül a megfelelő eredményt fogja adni, ezért legyünk türelmesek, hiszen csak így érhetjük el a kitűzött célt.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]