Mit kell tudni a Gerilla Marketingről?

Az interneten egyre többet hallani a gerilla marketingről, ám sokan még mindig nem tudják mit is jelent ez valójában. Egyszerűen összefoglalva a gerilla marketing a nem hagyományos marketing eszközök és technikák összefoglaló neve.
Kicsit jobban elmélyülve a témában hamar rájövünk, hogy a gerilla marketing egy formabontó és újszerű kommunikációs eszköz, melynek használata Magyarországon még igen gyerekcipőben jár. Köszönhető mindez annak is, hogy ennek a fajta marketingnek a lényege a provokatív figyelemfelkeltés, amely elég gyakran a megszokott társadalmi vagy marketing normák megszegésével is együtt jár. Az ilyen marketing tevékenység sikere elsősorban attól függ, hogy mennyire sikerül meglepő vagy szórakoztató üzenetet alkotni, az mennyire stimulálja vagy befolyásolja az ügyfeleket.

A gerilla marketing sikere mindamellett, hogy meglepő és szórakoztató olyan célcsoportot is meg tud szólítan, amelyek a hagyományos marketing technikákkal nem elérhetőek. Ennek a különleges kommunikációt igénylő marketing formának rengeteg ágazta létezik, a marketing szakemberek mégis az alábbi három irányzatot fogadja el és használja leginkább:

Vírus marketing

A vírus marketing egy olyan kommunikációs forma, amelynek során rövid reklám üzenetet juttatunk el a célcsoportnak. Ez a gerilla marketing egyik legismertebb és legkedveltebb formája. Ez a kommunikációs forma azért kapta ezt a nem túl hízelgő nevet, mert gyakorlatilag tényleg úgy működik, mint egy vírus. A terjedését egy úgynevezett vírus marker irányítja, amely a weboldalak segítségével terjeszkedik. A weboldalak egymás között továbbítják a marketing üzeneteket, így a vírus marketingben lévő reklám egyre hatékonyabb és ismertebb lesz.

A vírus marketingben szereplő rövid üzenet egy tudatosan felépített reklám, amelynek a végén valamilyen csattanó szerepel. Egységes jellemzőik, hogy figyelemfelkeltőek, megdöbbentőek, megrázóak vagy humorosak. A vírus marketing mindig egy adott célcsoportnak szól, hiszen így lehet a legnagyobb hatást elérni. A tapasztalat szerint a felhasználók jól fogadják a vírus marketing üzeneteket. Érdekesnek tartják, ezért szívesen nézik meg őket. Ha egy hiteles, közismert személy is részese a reklámnak, attól az még nagyobb bizalmat ébreszt a felhasználókban, hitelesebbnek érzik, ezáltal hatékonyabb lesz a marketing tevékenység.


Folytatjuk...
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]