Még okosabb lett a Google kereső

Eddig sem volt híján a fejlett megoldásokban a Google keresőmotorja, nemrég viszont egy sor olyan funkciót jelentettek be, amely a mesterséges intelligencia előnyeit használja ki - ráadásul ezek már legkésőbb 2021 év elején elérhetővé válnak.

 

A Google új MI-alapú megoldásai között szerepel egy keresési kifejezés javító eszköz, ami az elírásokra és helyesírási hibákra fókuszál. A rendszer egy 680 millió paraméterrel bíró mély neurális hálózatot használ arra, hogy jobban megértse a hibásan begépelt szavak komplexusát. A vállalat szerint az algoritmus 3 milliszekundum alatt fut le, ami gyorsabb, mint a kolibri egyetlen szárnycsapása.

A módszer már bizonyos nyelveken elérhető a "did you mean", azaz "erre gondolt?" funkcióra építve, de hamarosan egyre több ország felhasználói tapasztalhatják meg az előnyeit. Cathy Edwards, a Google mérnöki részlegének alelnöke szerint ez egy hatalmas előrelépés a pontosabb és relevánsabb keresések felé, és önmagában ez a megoldás jelentősebb, mint az elmúlt öt év fejlesztései együttvéve ezen a téren.

A Google szintén a mesterséges intelligenciát használta arra, hogy értelmezze a nagyon specifikus lekérdezéseket. Ezek viszont nem mindig juttatták a felhasználót a kívánt eredményhez, különösen akkor, ha a lekérdezésre adott válasz nem áll egy oldal fókuszában, vagyis nem ez a fő témája.

Most viszont a keresőóriás kifejlesztett egy módszert, amivel nemcsak komplett weboldalak rangsorolása válik lehetségessé, hanem az oldalon található egyes részleteké is. Ez lehetővé teszi a rendszer számára, hogy az oldal tartalmának megfelelő részére közelítsen, és csak a releváns tartalmat válassza ki. A Google úgy véli, hogy az összes keresési lekérdezés 7%-a javítható így, ráadásul minden nyelven, ahol a Google elérhető.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]