Marketing terv alapjai

A maketing terv készítése az üzleti tervezés fontos része. Ahhoz, hogy a vállalkozás számára a legelőnyösebb marketing stratégiát tudjuk meghatározni, szükség van előzetes tervezésre.
A jó ötletekből indul minden

A vállalkozás, az üzleti terv, a marketing terv, a marketing stratégia mind mind egy jó ötleten alapszik. Az ötleten, amely maga a termék vagy szolgáltatás, ez az alapköve annak a “képzeletbeli várnak”, amelynek felépítésén munkálkodunk. A vár csúcsa pedig maga a haszon, a tiszta bevétel.

Fontos a cél

Ha megszületett az ötlet, meg kell határozni a célt. A cél sokféle lehet, melyekhez különböző lépésekre van szükség, ezért fontos, hogy jó előre definiáljuk, hogy mit szeretnék elérni a marketinggel. A cél lehet akár az ügyfélkör bővítése, egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése, egy új régió meghódítása, a lényeg, hogy a cél mindig kézzelfogható és mérhető legyen. Ha a cél nem egyértelmű vagy nem mérhető, úgy nem lesz világos az sem, hogy milyen stratégiával lehet az adott célt elérni, így a marketing tevékenység nem lehet hatékony.

Ügyfélkör meghatározása

A potenciális ügyfelek meghatározása a markeing terv egyik fontos része.

Háromféle ügyfélkör létezik:
  • azok az ügyfelek, amelyek még nem ismerik az adott terméket vagy szolgáltatás, teljesen ismeretlen számukra a cég vagy a vállalkozás
  • azok az ügyfelek, akik már hallottak a vállalkozásról, ismerik a vállalkozást, de még nem aktívak, tehát még nem vásároltak, nem vették igénybe a szolgáltatásokat
  • azok az érdeklődő ügyfelek, akik ismerik a vállalkozást és aktív vásárlók illetve aktívan igénybe veszik a szolgáltatásokat

Fontos, hogy mindhárom típusú ügyfélkörnek szerepelnie kell a marketing tervben, hiszen minden ügyfél egyformán fontos. Akkor jó a marketing terv illetve stratégia, ha minden ügyfélkörhöz eljut és a legideálisabb marketing lehetőséggel éri el az ügyfeleket.

Fontos definiálni, hogy mikor melyik ügyfélkört kívánjuk megszólítani, mert mindhárom típus más-más marketing stratégiával érhető el.

A terv összeállítását követően kezdhetjük el kidolgozni a kitűzött célok elérésére alkalmas marketing stratégiákat. Miután meghatároztuk a marketing célokat, elkészítettük a marketing tervet gondoljuk végig a folyamatot és határozzuk meg, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy elérjük a kitűzött célt és elérjük a potenciális ügyfeleket.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]