Marketing stratégia meghatározása

A marketing stratégia azon jól összehangolt feladatoknak az összegzése, amely megkönnyíti, megalapozza és hozzásegíti a vállalkozást a marketing célok elérésében.
A jó marketing stratégia elkészítéséhez elengedhetetlenül fontos a cél meghatározása. Egy kezdő vállalkozás esetében korlátozott erőforrásokra lehet számítani, ezért érdemes hosszú távú stratégiai célokat kitűzni, ezáltal a finanszírozásra sem egy időben lesz szükség. Ha meghatározásra került a cél (például: eladások számának növelése), következő lépésként határidőket kell szabni. Ezeket a határidőket bele kell dolgozni a marketing stratégiába, prioritásokat kell meghatározni, ez segít a feladatra való öszpontosításban és növeli a cél iránti elkötelezettséget is. A legcélravezetőbb ha a cél meghatározásánál több apró célállomást iktatunk be a végső cél eléréséig vezető úton, ez segítség, támasz és ösztönzés is egyaránt.

A marketing terv készítésének a lényege, hogy a marketing minden apró részletét le kell írni lépésről lépésre. A marketing tevékenység középpontjában a kommunikáció kell álljon a meglévő és a potenciális ügyfelek igényeinek figyelembe vétele mellett. Meg kell határozni a marketing tevékenység időszakát, amelynek igazodnia kell a vállalkozás tevékenységéhez. A marketing terv készíthető az új üzleti évre, a jövő évi költségvetés figyelembe vételével, vagy lehet akár szezonális is (például karácsonyi vagy húsvéti vásárlási időszak) illetve irányulhat kifejezetten egy eseményre mint például egy szakmai kiállítás.

Marketing mix
A Marketing mix felépítése

Amennyiben komplex, egész évre kiterjedő marketing terv szolgálná leginkább a cég érdekeit, de ez finanszírozási szempontból nem megoldható, érdemes az erőforrás mentes időszakokra költséghatékony marketing elemeket beépíteni, ilyen lehet páldául az internetes hírlevelek használata. Ahhoz hogy a cél eléréséhez a legmegfelelőbb marketing lehetőségek kerüljenek a stratégiai tervbe érdemes a következő kérdéseket megválaszolni:

Milyen módszerekkel akarja eljuttatni az adott terméket illetve szolgáltatást a vásárlókhoz?
Hogyan kívánja meggyőzni a vevőket arról, hogy a cég termékeit vásárolják illetve a cég szolgáltatásait vegyék igénybe?
Mit tehet a vállalkozás a vevőör bővítését, a vásárlók megtartásáért?

A kérdések megválaszolását követően a marketingmix nyújt további segítséget a stratégia konkrét megtervezésébe. A marketingmix a vállalkozást befolyásoló termékek együttesét jelenti. Marketing szakemberek ezt nevezik a 4P elvének, amely a termék, az ár, a terjesztés és a promóció angol megfejelőjéből adódik (product, price, place, promotion) és ezek komplex figyelembe vételét jelenti.  A 4P a markeintg egyik alappillére, ezek együttes figyelembe vétele és szem előtt tartása adja meg a jó marketing stratégiát.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]