Márka hírnév és márka hűség mérése

A piackutatás és a marketing kutatások során is eljön az az idő, amikor meg kell értenünk mi hajtja, mi befolyásolja a fogyasztót az adott termék iránt. Fel kell tárni, hogy milyen érzések, milyen hatások ösztönzik döntésre a fogyasztókat és mivel lehet rájuk hatást gyakorolni.
A ilyen jellegű felmérések egyaránt fontosak a termékmenedzsment, az értékesítés és a pénzügyi tervezés szempontjából is. A fogyasztói társadalom igen kritikus, ezért a nagyvállalatok és a kisvállalkozások érdeke is, hogy felismerjék, megértsék, kiszolgálják és befolyásolják a fogyasztói döntéseket.

Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, milyen igényeket támasztanak a fogyasztók a márkával szemben, illetve mi szükséges ahhoz, hogy hűségesek maradjanak a márkához, komoly kutatást kell végezni. A kutatás során ki kell térni olyan fontos tényezőkre is, hogy mit tartanak fontosnak egy-egy márka esetében, mi befolyásolja a döntésünket illetve mely esetekben határoznak úgy, hogy elpártolnak az eddig kedvelt márkától.

A márkára és a márkahűségre vonatkozó felmérések legjobb és legeredményesebb módja a kérdőíves kutatás. A kérdővíekben olyan fontos kérdésekre érdemes kitérni, mint a vásárlási szokások, a vásárlási döntések. Ahhoz, hogy megfelelően alaposak legyünk és minden lényegretörő információt megtudjunk a kérdőívben az alábbi kérdéseket javasolt beépíteni:

  • Mennyire fontos az ár?
  • Mennyire fontos a minőség?
  • Mekkora hangsúlyt élvez az ügyfélszolgálat hozzáértése?
  • Mennyire számít a kényelem?
  • Milyen fontos, hogy többféle fizetési mód közül tudjon választani?
  • Mennyire fontos a rugalmas szállítás stb.

A könnyebb kiértékelés miatt érdemes 0-10 pontos értékelési skálát bevezetni, melynél a nulla az “egyáltalán nem fontos” míg a 10 a “rendkívül fontos” értékelést jelenti.

Ha egy adott termékre vagy márkára vonatkozóan végzünk felmérést akkor feltétlenül tegyük bele, hogy ajánlanák-e másoknak a terméket vagy a márkát. Erre elsősorban az 5 pontos skála alkalmazását ajánljuk:

1. Határozottan nem ajánlom
2. Valószínűleg nem ajánlom
3. előfordulhat, hogy nem ajánlom
4. Valószínűleg Ajánlanám
5. Határozottan azt ajánlom


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]