Kutatási technikák és eszközök az interneten

Az interneten számtalan piackutatási eszköz és technika áll rendelkezésre, amelyekből jópárat már bemutattunk. A vállalkozások és nagyvállalatok is aszerint választanak az egyes technikák között, hogy melyek szolgálják leginkább a kutatás célját illetve melyek érik el legkönnyebben a fókuszcsoportot.
Érdemes szót ejteni a kevésbé ismert vagy kedvelt kutatási módszerekről is, mert előfordulhat, hogy a vállalkozásnak éppen ezekre lesz majd szükségük.

Audeince kutatás

Az audience piackutatás a hagyományos kutatási módszerek közzé tartozik, de a technika fejlődésével már az interneten is alkalmazható ez a kutatási módszer. Az Audience kutatás elsősorban arra irányul, hogy ki hallgatja, ki olvassa, ki nézi a Televziót, rádiót, újságot az internet vonatkozásában pedig egy adott weblapot vagy webshopot, esetleg közösségi oldalt. Ez a kutatási módszer tulajdonképpen a nézettséget, a népszerűséget határozza meg.

Termék kutatás

A termék kutatás lényege, hogy közvetlenül egy adott termékre vagy szolgáltatásra keresünk, minden lehetséges módszerrel, legyen az akár kulcsszavas keresés vagy közösségi oldalon való kutatás. A termék kutatásnál minden lényeges információt felkutatunk, amely az interneten megtalálható, véleményeket, elírásokat, teszteket stb. , ezzel segítve a piackutatás célját.

Márka elemzés

A márka elmezés a termék kutatáshoz hasonló módon történik. A kutatás célja azonba itt már általában a márkahűség, a márka népszerűség és a márka “ingatagsága”. Erre elsősorban egy új márka bevezetésénél lehet szükség, amikor arra keressük a választ, hogy mekkora esélye lehet egy hasonló márka bevezetésének.

Adatbázis kutatás

Az adatbázis kutatást szokták “bányászatnak” is nevezni, hiszen ebben a kutatási formában megpróbáljuk a meglévő vagy interneten fellelhető adatok közül “előbányászni” a számunkra használható információkat. Ilyenek lehetnek a vásárlási és pénzköltési szokások, népességi adatok, átlag jövedelmek stb. Ezekre az adatokra elsősorban a célcsoport meghatározásnál lehet szükségünk. Érdemes szót ejteni a kevésbé ismert vagy kedvelt kutatási módszerekről is, mert előfordulhat, hogy a vállalkozásnak éppen ezekre lesz majd szükségük.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]