Közösségi oldalak a piackutatásban

A közösségi oldalak a fogyasztók és a vállalkozások körében is egyre népszerűbb. Az egyes felmérések szerint az emberek mintegy 80 százaléka rendelkezik internet hozzáféréssel és használja rendszeresen a közösségi oldalakat.
Ez a tény különösen értékes piackutatási területté teszi a közösségi média oldalakat, amely összes sem hasonlítható más média forrásokkal. Az egyes felhasználói interakciók lévén juthatunk olyan információkhoz, melyek komoly segítséget nyújthatnak a marketing tervek előkészítéséhez. Hasznos és pontos adatokra tehetünk szeret a közösségi oldalak használatával, így javítva az esélyeket a termék illetve szolgáltatás értékesítésében és a marketing tevékenységben is.

Az interkativitás a kulcs

A legtöbb marketintg és piackutatási módszernek az a legnagyobb gyengesége, hogy előre elkészített kérdésekkel dolgoznak, amelyek sokszor már a kérdésfeltevés időpontjában elvesztik jelentőségüket. Ahhoz, hogy megfelelő módon kommunikáljunk és hatékony piackutatást végezzünk meg kell tanulni az adott közegnek szólóan feltenni a kérdéseket. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy egy-egy kérdés egyszerű átfogalmazásával drasztikusan különböző válaszokat kaphatunk. Ez annyit jelent, hogy a piackutatás csak annyira lehet jó, amennyire a feltett kérdések.

Az interaktivitás a közösségi média tekintetében a folyamatos megfigyelésen alapszik. A közösség reakciói alapján a kérdések folyamatosan formálódnak, változnak, ezáltal a lehető legaktuálisabb és legpontosabb eredményeket biztosítva a piackutatásban.

Költséghatékonyság

Egy kezdő és egy profilt váltó vállalkozás nagyon ritka esetben engedheti meg magának, hogy nagyobb összeget áldozzon a piackutatásra. Szerencsére az internet ebben is segítséget nyújt, hiszen a közösségi oldalakon végezett piackutatási folyamatok nem kerülnek pénzbe, így a kisebb anyagit tőkével rendelkező vállalkozások előtt is nyitva áll a lehetőség.

A közösségi média segítségével gyűjtött információkat összehasonlíthatjuk az egyéb helyeken szerezett (pl. vitafórumok, tanulmányok, felmérések, áröszehasonlító oldalak stb.) információkkal, hogy még komplexebb eredményeket kapjunk.

A közösségi oldalon végzett piackutatásban a valós idejű válaszok és a sokoldalú információk mellett a legnagyobb lehetőség a piac és az üzlet befolyásolása, a marketing tevékenység megalapozása, mindez megterhelő költségek nélkül, költséghatékonyan.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]