Internetes marketing a közösségi oldalakon

Az internetes közösségi oldalakban hatalmas lehetőségek rejlenek, melyeket minden vállalkozás számára érdemes kihasználni. A közösségi oldalak és a marketing tevékenység vonatkozásában végzett felmérések szerint 2014-ben 80%-al növekedett azon weboldalak forgalma, amelyek kihasználták a közösségi oldalakban rejlő marketing lehetőségeket.
Ez a hatalmas növekedési szám is jól mutatja, hogy milyen értékek rejlenek a közösségi oldalakon való marketing tevékenységekben. Az azonban nagyban befolyásolja az eredményeket, hogy milyen módon kommunikáljuk termékeinket és szolgáltatásainkat a közösségi oldalakon.

Márka ismertség növelése

Minden lehetőséget meg kell ragadni, amely a saját weboldal látogatottságát, ezáltal a termékek és szolgáltatások ismertségét eredményezik. A Közösségi média hálózatok egy egészen új csatornát nyitnak a termék értékesítésben és megismertetésben. Ez a kommunikációs csatorna azért is annyira fontos, mert egyszerű és könnyű hozzáférést biztosít az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, segít megismertetni az új lehetőségeket a meglévő és leendő ügyfelekkel.

Például: gyakori szituáció, hogy valaki egy közösségi oldalon pl. Facebook hírcsatornájában hall először egy vállalkozásról és annak termékéről. A megosztások alatt lévő hozzászólásokból tájékozódik a termékről, megismerkedik a márkával és ha pozitív visszajelzéseket kap, nem keresgél tovább, hanem a megismert új cégtől vásárol. Ezért vannak előnyben a közösségi médián is hirdető vállalkozások.

Gyakoribb márkahűség

A Texas Tech University által végzett és nyílvánosságra hozott felmérések szerint  a közösségi csatornákon tájékozódó ügyfelek között sokkal nagyobb a márkahűség illetve a lojalitás az adott vállalkozásokkal szemben. Ez elsősorban a közvetlenebb kommunikációnak, a nyitott stratégiának és a közösségi oldalak által generált pozitív visszajelzéseknek köszönhető. A statisztikák szerint a közösségi oldalakat használók 53%-a márkahű, ezért hatalmas jelentősége van annak, ha egy új márka betör erre a különleges piacra és meghódítja a felhasználókat.

Több kommunikációs lehetőség

Az új vállalkozások esetében mindig nagy kérdés, hogyan ismertessük meg a fogyasztókkal az új termékeket, az olcsó árakat, a minőséget. Erre biztosít lehetőségek a közösségi oldalak platformja, melyen közvetlenül lehet kialakítani kapcsolatot az új és meglévő ügyfelekkel. Megfelelő kommunikációval hatékonyan lehet befolyásolni és a vállalkozás által kínált termékek irányába terelni az érdeklődőket. Minden megosztással, képpel, videóval vagy kommettel közelebb kerül az ügyfelekhez, azonnali visszajelzést kap a pozitív illetve negatív véleményeken keresztül és megvan az a lehetősége, hogy ezekre azonnal reagáljon is. Így az ügyfél érzi, hogy fontos, ezért több figyelmet fog fordítani a vállalkozásra, szívesebben keresi majd a termékeit, szolgáltatásait.

Fontos azt is megjegyezni, hogy még ha az átkattintás aránya alacsonyabb is, mint amennyit elvárnánk, a közösségi oldalon való részvétel mégis komoly hatással van az ügyfelekre. Az ügyfelek ugyanis sokszor csak a vélemények és kommentek alapján értékelik a látottakat, viszont ha később szükségük lesz az adott szolgáltatásra vagy termékre emlékeznek rá, hogy hol látták és a közösségi oldal segítségével könnyedén megtalálják a keresett vállalkozást.

Ez a lehetőség, mely minden marketing tevékenység alapja. A lehetőség érdeklődést generál, az érdeklődés kezdeményezést indikál, a kezdeményezésből születik a megkeresés, a megkeresés pedig vásárlást eredményez.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]