Globális kommunikációs trendek 2. rész

A globális kommunikációs trendek értelmezése és használata nagy segítséget nyújt a marketing terv kialakításához és a marketing tevékenység lebonyolításához is. A marketing tevékenység mindig nagyon összetett feladat, ezért fontos megérteni az egyes elemek feladatát ahhoz, hogy a megfelelő marketing stratégiát fel tudjuk állítani.
Átlátható és mindig aktív kommunikáció

Az internet elterjedésével és az információk áramlásának felgyorsulásával megszületett az igény az “Always on” azaz mindig aktív kommunikációra. Ezeket elsősorban a közösségi oldalakon használják de kezd egyre szélesebb körben elterjedni. A lényege a sebesség, az időszerűség és az aktualitás. Minél gyorsabban, minél aktuálisabb tartalom feltöltése, azonnali reagálás és folyamatos kommunikáció, ez a legújabb igény a marketing kommunikációval szemben.

Kulcsfontosságú trend az áltlátható kommunikáció. Ezt az igény is elsősorban a közösségi oldalak kommunikációs szokásainak hatására keletkezett. A fogyasztók ugyanis sokszor találkoznak olyan tartalmakkal, amelyek egyik weboldalról a másikra navigálják őket, ezáltal egy átláthatatlan káoszt teremtve a felhasználó számára. Ez a fajta kommunikóció bizamatlanná teszi a felhasználókat az új információkkal szemben, ezért nagyon ügyelni kell arra, hogy a marketing tevékenység kezdetétől átlátható kommunikációt végezzünk. A fogyasztói bizalom elérése és a márka felfuttatása érdekében kerüljük a kesze-kusza linkelgetéseket, legyünk egyértelműek és hatékonyak.

Bizonyíték alapú kampányok

A mai felgyorsult világban rengeteg hirdetési lehetőség közül választhatunk, ám érdemes odafigyelni arra, hogy a hirdetések, kampányok eredménye mérhető legyen. A közösségi oldalak és egyéb csatornák pl. Youtube is saját analitikával rendelkezik, ezért az itt elhelyezett hirdetések, videók, megosztások stb. eredményessége könnyedén mérhető. Törekedjünk arra, hogy az esetleges PR vagy banner megjelenések is olyan oldalakon történjenek, ahol mérni tudják az eredményességet (pl. megjelenést, kattintást), hogy legyen bizonyíték a kampányok hatékonyságára.

Vizuális kommunikáció

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire fontosak a képi megjelenítések a marketing tevékenységben. Egy tanulmány szerint az emberek csak 20%-ban emlékeznek azokra a tartalmakra, amelyeket olvasnak illetve amelyekben nincsenek fotók. Ez azzal magyarázható, hogy az emberek 83%-a vizuális típus, vagyis a vizuális ingereket könnyebben feldolgozzák és hosszabb ideig tárolják. Vagyis tovább emlékeznek egy fotóra és a fotó által az adott tartalomra, mint egy száraz tartalomra.

Bizonyított tény, hogy a képek sokkal beszédesebbek a szavaknál és ez az internetes kommunikációban is igaz. Egyrészt az emberek szívesebben kattintanak, nyitnak meg olyan tartalmat amelyekhez informatív fotók tartoznak, illetve a későbbiekben jobban emlékeznek is ezekre, mert a látott fotókhoz, képekhez társítják az olvasott információt. Ezért nagyon fontos az internetes kommunikációban is, hogy a tartalom mellet nagy hangsúlyt fektessünk a vizuális élményre is.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]