Fontos lépések a marketing terv készítésében

Vannak olyan fontos lépések, amelyeket nem szabad kihagyni a marketing terv készítéséből, mert ezek nélkül a terv nem lesz elég megalapozott, részletes és nem fogja száz százalékban kiszolgálni a marketing célokat.
Az információ gyűjtés, a szerepkörök meghatározása és a marketing taktika megalapozzák a marketing tervet ám fontos már a marketing tervben kitérni a költségekre is, hogy a későbbiekben ez ne okozzon problémát.

Költségvetési stratégia a marketing tervben

A költségvetési stratégia elkészítése során meg kell vizsgálni, hogy az adott piacon, ahová a terméket vagy szolgáltatást be szeretnénk vezetni, milyen árfekvéssel dolgoznak a versenytársak. Az összehasonlítás során fontos, hogy közel azonos minőségű termékeket illetve szolgáltatásokat vizsgáljunk, mint az általunk kínáltak, így kaphatunk reális képet az árakról.

Kétféle költségvetési stratégiát különböztetünk meg:
  • Termék differenciáló stratégia
    A stratégia lényege, hogy a piacon található termékeket és annak árfekvését vizsgálja, illetve hasonlítja össze. Ezt elsősorban az új termékek bevezetésénél használják. A nagy multinacionális cégek nagy része is termék differenciáló stratégiával dolgozik.

  • Piac szegmentáló stratégia
    A stratégia alapja, hogy kisebb csoportokra osztja a széles piacot, ennek köszönhetően könnyebben alkalmazhatók a különböző marketing taktikák.
    Például másként kell megszólítani és más költség vonzata is vagy egy idősebbeknek vagy egy gyerekeknek szóló marketing kampánynak, illetve a marketing stratégia és a ráfordítandó költség akár régiónként is változhat.

Költségkeret meghatározása

A marketing tevékenység folyamán rengeteg lehetőséggel találkozik a vállalkozó, de ha a költségvetés korlátozott, akkor komolyan át kell gondolni a marketing stratégiát. Fontos, hogy a költségvetés reális legyen és tükrözze a meglévő állapotot, de vetítse előre a potenciális növekedés lehetőségét.

A költségkeret meghatározásához fel kell mérni a vállalkozás jelenlegi pénzügyi helyzetét. Ahhoz, hogy reális képet kapjunk figyelembe kell venni a jelenlegi és a várható költségeket is. A költségkeretet úgy kell meghatározni, hogy egyszerre ne jelentsen nagyobb anyagi kiadást, ezrét érdemes a költségeket több apró részre elosztani. Érdemes továbbá olyan megoldásokat választani, erre az internet sok lehetőséget ad, amelyek nem kerülnek pénzbe, csupán némi időráfordítást igényelnek. Ilyenek lehetnek például a közösségi oldalakon, blogokban való megjelenések is.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]