PDF letöltés

Egy tévhit a keresőoptimalizálásról

Egyszer valamikor valaki elültetett egy nagyon rossz tévhitet, amit itt és most helyre akarok tenni.
A tévhit szerint: építsen egy weboldalt, írja meg az oldalak tartalmát, aztán valamikor később alkalmazzon keresőoptimalizálást, hogy forgalmat irányítson weboldalára.

Ez a fajta gondolkodás kitűnően működik elméletben. Elkezdhet írogatni, amiről kedve tartja (például a termékéről, szolgáltatásáról, bemutatkozásáról), aztán - ha azt látja, nem jönnek a látogatók - fogadjon fel valakit, hogy utólag keresőoptimlizálja és PUFF! – tömegével jönnek a majd.

Sajnos nem csak hogy ez a hiedelem téves, de így felépíteni és kezelni egy weboldalt kifejezetten káros a vállalkozása számára. Egy csomó értékes időt (heteket, hónapokat, vagy akár éveket) veszíthet el a semmire várva, ha ebben hisz.
...

Nézzük meg, mi történik egy utólagosan keresőoptimalizált weboldallal szemben egy olyannal, ami a KORSZERŰ KERESŐMARKETING gyakorlata szerint készült.


A ROSSZ OLDAL
Ez a rövid példa (kitalált történettel és szereplőkkel) a rossz weboldal készítési stratégiát mutatja be.

Éva létre akar hozni egy weboldalt, ami bemutatná az ő okleveles könyvvizsgálói tevékenységét.

Regisztrál egy domain-t és elkezd felépíteni oldalakat a saját maga szerint 5 legfontosabbnak tartott ügyfél-igény köré. Védelmére szóljon, hogy Éva érti és tudja, hogy weboldalát tartalommal kell feltöltenie, de nem használ kulcsszókutatási és – tervezési eszközt, hogy a témáit körülírhassa.

Egyszerűen beírja a határidőnaplójába, hogy heti egy-kétszer írni kell, és így elkezd cikkeket kipréselni magából, majd közzéteszi azokat a weboldalán. (Ismét csak Éva védelmében: a közzétételi üteme nagyszerű és követendő gyakorlat!)

Körülbelül 6 hónap után, mikor még mindig éppen hogy csak szivárog valamilyen forgalom az oldalára, Éva felhívja a közeli EXPRESSZ KERESŐOPTIMALIZÁLÁS KFT.-t: „tegyék azt, amit tenniük kell”, hogy a weboldala végre szerezzen ügyfeleket. További 6 hónap és egypár igencsak drága konzultáció után úgy tűnik, megmozdult és egy kicsivel több látogatót vonz Éva weboldala. De egy évvel az on-line projekt kezdete után megdöbbenve szembesül vele, hogy még mindig a startnál toporog; új ügyfelei még mindig csupán szájhagyomány által keletkeztek!

Sajnos, Éva áldozatul esett az utólagos keresőoptimalizálás tündérmeséjének. Azt gondolta, hogy vásárolhat egy gyors megoldást, és minden egy csapásra megoldódik.

Hogyan történhetett volna másképp?


AZ OKOS OLDAL

Bármilyen üzletet is építünk, az alapja a gondos tervezés, amiről már itt beszéltünk.

A keresőoptimalizálást is lépésről lépésre kell felépíteni, és ugyanazokat a feladatokat foglalja magában, mint bármilyen üzleti tervezés általában:

piackutatás
tervezés
kivitelezés
marketing

Egy másik (szintén kitalált) történettel megpróbálom elmesélni, hogyan is gondolom.

Képzeljük el, hogy Júlia cipőboltot akar nyitni a Fő utcán. Ha nem ismeri ott a forgalmat, milyen cipőt keresnek az emberek abban a városban, mik a vásárlási csúcsidők, honnan fogja tudni, pontosan mit árusítson? Júlia nem mehet el egy bankba mondván, hogy „- Cipőboltot akarok nyitni a Fő utcán, és 5MFt-ért raktárkészletet akarok felhalmozni, mert annyira tetszik az a pink tűsarkú azzal a kis masnival az orrán.”

Na nem. Ez nem működik a Fő utcán és nem működik online sem.

Júlia tudja, hogy meg kell ismernie a piacot, mielőtt elkezdene cipőt árulni, vagy bármit is tenni ennek érdekében.

Júlia tudja, hogy hasznos információval kell először rendelkeznie, akár még mielőtt regisztrálja a domain-jét. A következő elvek mentén dolgozik:

Találd és ismerd meg a célcsoportodat!
Tudd meg, ők mit szeretnének!

Olyan üzletet akar Júlia felépíteni, ami pont azt adja meg vevőinek, ami hiányzik (és még többet: A piackutatás olyan információkat tárhat fel, ami lehetővé tesz olyan extra kínálatot, amit imádni fognak).

Ezzel a(z első naptól kezdve) tervszerűen felépített üzlettel Júlia nem aggódik, mi nem működik (még) vagy miért nem jönnek a vásárlók (még). Júlia releváns tartalmakat fog írni, felhasználva a kulcsszótervezés adatait, és még mielőtt egy vevő is betévedne a boltjába körömcipőért vagy kényelmes házipapucsért, már választ is adott a leendő vevői legfontosabb kérdéseire.

Júlia nem hisz a tündérmesékben, de hisz abban, hogy üzleti weboldalát a kezdetektől tervszerűen, a keresőoptimalizálás lépésről lépésre elvei szerint építse fel.

A WordPress weboldalak kitűnően alkalmasak arra, hogy a kedzetektől a keresőoptimalizálás lépésről lépésre elvei szerint építsük fel őket. Néhány egyszerű lépésben elmagyarázom majd, mire kell figyelni az új weboldal tartalmának kialakításánál.

Én is abban hiszek, mint Júlia: Önnel együtt a kezdetektől tervszerűen és együttműködve tudunk vállalkozásának keresőoptimalizált és vevőszerző weboldalt építeni.

Amennyiben online marketing témával kapcsolatban kérdése lenne, az alábbi e-mail címen érdeklődhet: info@webmaitt.hu