DIY és Google piackutatási lehetőségek

A kis és középvállalkozások körében egyre nagyobb tért hódit a DIY azaz “Do It Yourself” piackutatás, mely költségkímélő és nem igényel külön szakember bevonását.
A DIY piackutatás lényege, hogy a kérdőívek kitöltését nem egy kérdezőbiztos végzi, hanem a megkérdezettek saját maguk, önállóan válaszolnak a kérdésekre egy erre kialakított online felületen keresztül. Az utóbbi években egyre többen alkalmazzák ezt a lehetőséget, ám sok piackutatási szakembernek van rossz véleménye a DIY-ról. Ennek pedig az az oka, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek “agresszív” módon veszik igénybe a válaszadókat, amely visszatetszés és fals adatokat eredményez. Ez azt jelenti, hogy olyan adatlapokat helyeznek el egy-egy tartalom előtt, amelyet ha a válaszadók nem töltenek ki, a tartalmakat nem tudják megnézni. Ez a lehető legrosszabb és legkevésbé eredményes megoldás, hiszen ilyenkor a válaszadók sokszor csak kattintgatnak, hogy a tartalomhoz jussanak, ezért az így kapott eredmények nem lehetnek relevánsak.

Abban az esetben viszont, ha a felhasználó eldöntheti, hogy szeretné-e kitölteni az adott kérdőívet vagy sem, már sokkal hatékonyabb kutatást lehet végezni és az eredmények is sokkal inkább értékelhetőek lesznek.

A DIY internetes piackutatási módszer hatására alakultak ki a mikro és nano kérdőívek, amelyek lényege, hogy minimális időráfordítással, csupán néhány rövid kérdésre kell felelni. Számos szolgáltató biztosít ilyen mikro kérdőív készítési lehetőséget a legnépszerűbb azonban a Google Consumer Surveys.
A Google mikro kérdőív készítő rendszere igen hatékony, mely elsősorban annak köszönhető, hogy olyan válaszadókhoz is eljutnak a kérdések, amelyek nem regisztráltak hagyományos kutatási panelekben. Kezdetben a Google Consumer Surveys rendszere csupán 2 kérdést engedélyezett megjeleníteni, ami nagyon bekorlátozta a lehetőségeket, ezért kevesen használták. A Google azonban felismerte ezt a hiányosságot és 10 kérdésben maximalizálta a lehetőségeket. Ez új kaput nyitott a piackutatás területén és egyre nagyobb számban kezdték el használni és használják mai is a Google kérdőíves lehetőségét.

A Google kérdőív szolgáltatásának sikeressége abban rejlik, hogy a Google szerződést kötött bizonyos tartalom szolgáltatókkal. Ezek a cégek fizetős tartalmakat nyújtanak az interneten, ám ha valaki a tartalmak egy részét ingyenesen szeretné megnézni, akkor csak annyi a dolga, hogy megválaszolja a Google által feltett kérdéseket. Ezeket a kérdéseket az ügyfelek állítják össze a Google felületén. Mint minden Google szolgáltatáshoz, ehhez is biztosított az elemzés vagyis analitika, így a kiértékeléssel sem kell bajlódni.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]