Célcsoport meghatározás az Internetes piackutatásban

Ahhoz, hogy a piackutatási tevékenységünk hatékony legyen, meg kell határozni azt a célcsoportot, amelyből a későbbiekben vásárolók, üzleti partnerek válhatnak.
Az Internetes piackutatás négy egyszerű lépésével könnyedén meghatározható, hogy mely célcsoport számára érdemes értékesítési tevékenységet végeznünk, kik azok akik szívesen vennék a termékeinket illetve szolgáltatásainkat.

1. Ahhoz, hogy egy problémát megoldjunk, meg kell azt érteni
 
Ahhoz, hogy el tudjunk adni egy terméket vagy egy szolgáltatást, meg kell találni azokat az embereket, akiknek igényük van mindarra, amit kínálunk nekik. Listát kell készíteni arról, hogy kik azok, akik a leginkább szóba jöhetnek, mint potenciális vásárlók.

Például:
  • Férfiak vagy nők?
  • Mely korosztály?
  • Mely társadalmi réteg?
  • Milyen nemi identitás?
  • Egyéb rangsorolási lehetőségek pl. sportolók, művészek stb.
 
2. Alkosson képet leendő ügyfeléről

Második lépésként fel kell vázolni, hogy milyen típusú ügyfelek jöhetnek számításba. Rangsorolhatjuk őket lakóhelyük, érdeklődésük szerint, de készíthetünk listát arról is, hogy mely piaci szektor irányában érdemes elindulni (pl. gyártók, ügynökök, viszontértékesítők). Meg kell próbálni minél konkrétabban felvázolni, kik jöhetnek számításba. Első körben érdemes minden lehetőséget felvezetni, abból a későbbiekben könnyebben lehet szűkíteni a kört és meghatározni az ideális csoportot.

3. Kinek lehet haszna termékeinkből, szolgáltatásainkból?

Végig kell gondolni, kik lehetnek azok, akik számára hasznos lehet az általunk kínált szolgáltatás vagy termék. Kik lehetnek azok, akiket hátrányosan érintene, ha hallanának rólunk. Már a pickutatás során is komolyan figyelembe kell fenni az érzelmi szempontokat, hiszen köztudott, hogy a jó marketing az érzelmekre hat.

4. Gondoljunk a piacra
A vizuális élmény az a lehetőség, amely megfogja az embereket. A televízió után az Internet az a legjobb csatorna, amelynek segítségével könnyedén adhatunk vizuális élményt a felhasználók, potenciális vásárlók számára. Pontosan emiatt olyan nagy lehetőség az interneten való értékesítés, az Internetes marketing és az Internetes piackutatás is.

Könnyebben és hamarabb kitöltenek az emberek egy internetes kérdőívet, szívesebben válaszolnak egy-egy internetes kérdésre, mint egy személyes kontaktus során.

A piaci szegmensek szereplői is megtalálhatók az Interneten, így könnyen meg is lehet szólítani őket.

A hatékonyság érdekében itt is szűkíteni kell a lehetőségeket, hogy bemérjük a célcsoportot:
 
  • Magasabb vagy alacsonyabb jövedelműek?
  • Földrajzi helyzet pl. Észak- magyarország, Külföld stb.
  • Piaci ágazatok, foglalkozások pl. gyártók, könyvelők, tanárok stb.

Minden felmért tényező, minden adat segítséget nyújt abban, hogy megtaláljuk azt a célcsoportot, akik számára könnyedén el tudjuk adni termékeinket, akik igénybe fogják venni szolgáltatásainkat.
 
A célcsoport meghatározás a piackutatás szinte legfontosabb eleme. A szakemberek között az a mondás járja:
 
“ Célcsoport meghatározás nélkül csak kis hal vagy egy nagy tóban, míg ha megtalálod a számodra legideálisabb közeget, onnantól kezdve Te lehetsz a nagy hal a kis tóban.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]