Brand építési stratégia a piackutatás segítségével

A piackutatás egyik célja, hogy a márkát, a Brand építést szolgálja. A nagyvállalatok és a kisvállalkozások számra is fontos azoknak a  brand építési stratégiáknak meghatározása, amelyek illeszkednek a fogyasztók piaci igényeihez.
A márka erősítéséhez és a brand marketing startégiák meghatározásához a következők 7 szempont betartása szükséges:

Cél

Már sok szempontból elemeztük, hogy miért fontos a cél meghatározása, de ebben a témakörben is ki kell emelni. Kell hogy legyen egy cél, amelyet a márka képvisel illetve amelynek elérésére törekszik. Ez lehet a magyar vagy akár a külföldi piac meghódítása, de mindenképpen szükséges a jó startégia meghatározásához.

Következetesség

Mindig ügyelni kell arra, hogy a márkával kapcsolatosan következetesen kommunikáljunk. Ha ellentétes információk jelennek megy egy adott márkáról az negatív visszhangot kelthet a márkával szemben.

Érzelmi kötődés

Fontos megjegyezni, hogy egy termék vagy szolgáltatás mindig valamilyen érzelmet vált ki a fogyasztókból. Ha megfelelő kommunikációval érzelmi kötődést tudunk kiváltani a fogyasztókból a márkával szemben, azzal meg tudjuk alapozni a márkahűséget, amely a jó értékesítés alapja.

Rugalmasság

Egy vállalkozás számára ahhoz, hogy az adott márkát megfelelően tudja képviselni rugalmasnak kell lennie az üzleti élet minden területén. Ilyen rugalmasságot várnak el az ügyfelek a kommunikációban, az értékesítésben és a tájékoztatásban is.

Szakképzett alkalmazottak

A márka legnagyobb támogatói vagy legnagyobb ellenésgei maguk az alkalmazottak. Csak akkor tudnak hatékonyan kommunikálni az ügyfelekkel, ha tájékoztottak és kellő szakmai tudással rendelkeznek.

Hűség

Az elsődleges cél a márka hűség kialakítása. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a márka nagykövetek, amelyek igazi reklámot biztosítanak az adott márkának. Ha egy cég márka nagykövettel rendelkezik, az egy hatalmas előny az üzleti életben és az értékesítésben is.

Tudatosság

Egy jó vállalkozás mindig tisztában van az értékeivel, a versenyképességével és tudatosan építi fel a stratégiáit. Ehhez szükséges a márka pozícionálása a piacon, hogy a versenyképesség felmérhető legyen és ennek megfelelően legyen kialakítva a stratégia.

A fenti hét szempont alkalmazásával és a piackutatás során való figyelembe vételével átfogó értékelést kaphatunk a márkáról. A márka értékeléséhez és a brand stratégia felépítéséhez egyaránt alkalmazhatóak a kvalitatív és a kvantitatív piackutatási módszerek is.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]