Az üzleti terv készítésének fontos lépései

Az üzleti terv fontos és komoly feladat a kezdő vállalkozás számára de kifejezetten hasznos lehet egy-egy új termék vagy szolgáltatás bevezetésekor is.
Ha megfelelő piackutatás előzi meg, az üzleti terv elkészítése nem nehéz feladat. Az előző cikkben az üzleti terv készítésének négy fontos lépését vázoltuk fel.
 
További fontos lépések az üzleti terv készítésében:
 
5. Hely megtervezése
Komoly hangsúlyt kell fektetni már az üzleti terven is arra, hogy az ügyfelek számára megkönnyítsük a termékhez való hozzájutást. Amennyiben saját üzlettel rendelkezünk, akkor is érdemes megteremteni az Internetes elérés lehetőségét, hiszen ezzel nagyobb ügyfél körre tehetünk szert.
Nem csak az internetes marketing, de az értékesítés szempontjából is nagy lehetőség rejlik az internetben, amelyet érdemes kihasználni.

6. Cégarculat
Az egyik legfontosabb az üzleti életben, hogy milyen kép alakul ki a vállalkozásról az ügyfelek körében. Egy jól megtervezett cégarculat egybeforr a termékekkel és szolgáltatásokkal, az ügyfelek számára jelezve a jól ismert minőséget. Fontos, hogy minden esetben egységes cégarculat jelenjen meg a vállalkozásról minden helyen, legyen az egy cégtábla, egy szórólap vagy egy internetes megjelenés. A cégarculat kialakítását be kell tenni az üzleti terve is, hiszen kiemelt jelentőséggel bír és természetesen anyagi vonzata is van.

7. Anyagi ráfordítások
Csak az az üzleti terv lehet sikeres és hozhatja meg a várt eredményt, amelyben megfelelő odafigyeléssel az anyagi ráfordítások terve is kialakításra kerül. Érdemes pontos nyilvántartást és kimutatást készíteni minden olyan várható költségről amelyeket előre lehet kalkulálni. Ilyenek lehetnek a beszerzési költségek, az adók, a bankszámla költségek, fix tarifacsomag esetén a telefon költségek, a helység bérleti díjak, a közös költségek stb. Egy megfelelő kimutatás segítségével lehet előre kalkulálni, így nem érheti nagy meglepetés a vállalkozót a havi költségek során.

8. Szakmai segítség
Az üzleti életben sokszor szükség lehet szakemberek segítségére, akik a szaktudásukkal támogatják és tanácsokkal látják el a vállalkozást. Ilyenek lehetnek az ügyvédek, könyvelők, bankárok, biztosítási alkuszok vagy akár a marketing szakemberek is. Érdemes már az üzleti terv készítésénél átgondolni és felvezetni, hogy a későbbiekben milyen szakember segítségére lesz szükség. Fontos számításba venni a szakemberek díjazását is, amelyeket a költségeknél is érdemes bekalkulálni.

9. Vásárlások
Egy vállalkozás elindításához szükség lehet eszközök, berendezési tárgyak és egyéb dolgok beszerzésére. Érdemes a piacon körülnézni és előre megtervezni mit, hol szeretnénk beszerezni, ezzel sokat lehet spórolni.

10. Nyereség
Minden vállalkozás a nyereségre törekszik, ezért is annyira fontos, hogy a várható nyereséget is előre meg kell tervezni. Számba kell venni a kiadásokat, a szükséges ráfordításokat, a várható bevételeket és az esetleges kockázatokat. Ha a tervezés során úgy látjuk az üzlet nem lesz nyereséges újra kell gondolni és módosítani a terv egyes részeit. Szükség esetén kérjük szakértő segítségét.Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]